Priopćenje za javnost.

Poštovani, poznato je da smo pokrenuli akciju zaustavljanje bespravne sječe šume, u našoj općini, a i šire.

Nije nam cilj ništa zabraniti, cilj nam je da se donese Zakon o šumama po kojemu bi se vršila eksploatacija šuma uključujući i pošumljavanje!!!

 

-Ilegalna sječa šuma na području Općine Prozor -Rama-

U subotu, 18. veljače 2023. na lokaciji mjesne zajednice Orašac, Općina Prozor- Rama prema sumnji mještana započeta je ilegalna sječa šuma od strane šumarskog preduzeća iz Mostara.

Aarhus centar, u sklopu projekta „Zaštitmo naše šume!“ je posjetio lokaciju MZ Orašac kako bi mještanima spomenute MZ pružio podršku.
Javno preduzeće Šumsko-gospodarsko društvo „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar posluje u uvjetima bez donesenog Zakona o šumama, usvojenih šumskogospodarskih osnova i bez adekvatnog pravnog uporišta kojim bi se prenijele ovlasti za obavljanje poslova gospodarenja državnim šumama, pa tako i sječom šuma unutar mjesne zajednice Orašac.

Nakon stavljanja izvan snage Zakona o šumama FBiH i Uredbe o šumama FBiH presudom Ustavnog suda 2009. godine, odnosno 2011. godine respektivno, na razini Hercegovačkoneretvanske županije nije donesen Zakon o šumama, niti propis ili drugi pravni akt, što je imalo za posljedicu da na Društvo nisu prenesene ovlasti za obavljanje poslova gospodarenja državnim šumama. Da bi se zakonski riješilo gospodarenje šumama na području ove Županije neophodno je da se donese zakon, istaknula je Amila Čitak iz Aarhus Centra BiH.
„Na ovom području živim cijeli život i jedino što nam je ostalo jesu ove šume. Moji pretci su ih čuvali, sada ih čuvam ja kako bi mojim potomcima i budućim generacijama ostalo nešto od ove ljepote. Nažalost, posljednih godina, sjekači iz šumarije, ali i ostalih nelegalnih preduzeća, dolaze na ove lokacije i sjeku šumu bez ikakvog osnova i bez Zakona koji im to dozvoljava. Ono što ostaje nakon toga je golema tuga.“, istaknuo je predsjednik mjesne zajednice Orašac Ivan Filipović.

Općina Prozor-Rama raspolaže sa oko 47,7 tisuća hektara ukupnih površina i spada među tri najveće općine u HNŽ-u. Šume i šumsko zemljište na području Općine Prozor – Rama prostire se na površini 23.091,00 ha, od čega su u državnom vlasništvu 20.982,00 ha ili 91%, a u privatnom vlasništvu 2.109,00 ha ili 9%. Visoke šume u privatnom vlasništvu su dosta usitnjene po podacima iz katastra. Ima ih samo 10,50 %, dok je postotak izdanačkih šuma u ukupnoj površini jako visok.

Kako bi zaustavili ilegnalne radnje, mještani ovog područja pokrenuti će inicijativu u cilju donošenja Zakona o šumama ove županije kako bi zaustavili nelegalne sječe i krađe šuma na području cijele Županije, a posebno na području općine Prozor-Rama i sankcionisanjem odgovornih za izvršene krađe šuma i za nečuvanje šuma od strane odgovornih institucija i pojedinaca.

Projekt „ ZAŠTITIMO NAŠE ŠUME!” provodi “Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH”, u okviru šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj saopćenja je isključiva odgovornost Resursnog Aarhus centra i ne mora nužno održavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)