Kakvo to prokletstvo drži Ramu u crnoj zoni???

Rama ima sve one ljepote koje joj je Bog dao, ali ima i “svoje ljude” koji sve rade da uništi te ljepote!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Rama je nekad bila toliko važna, čak i prevažna, da su ju ondašnji kraljevi koji su vladali dobrim dijelom Europe svrstavali u svoje kraljevstvo i to naglašavali, tako Bela II. sebe uz Rex Hungarie, Dalmacie, Croacie ističe i kao Rex Rame!!!

Kako je vrijeme odmicalo Rama je postajala sve beznačajnija, Je li to zbog okupatora ili nečega drugog teško je reći, ali postoji dobra sumnja da su okupatori Ramu omalovažavali iz razloga što nije pripadala njima, ni u čemu, kultura, vjeri, naciji, osim u činjenici da su ju porobili!!!

Četnici su ju 1942. godine u svega dva dana masakrirali najgorim masakrom nad jednom malom lokalnom sredinom, ubili su preko 2000 Ramljaka i popalili sve što je moglo gorjeti!!!

Onda su ju komunisti 1945. – 1990. uništili do kraja, na žalost ta ideologija ju uništava i danas!!!

Potom početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća ti isti komunisti su odlučili učiniti ono što ni četnicima nije uspjelo!

Odlučili su potopiti najplodniji  i najnaseljeniji dio Rame, Gornju Ramu!

Cilj je bio napraviti hidrocentralu s umjetnim jezerom, a prvenstveni cilj je bio raseliti te Hrvate Rame, i jedan dio Muslimana!!!

Jer, mogla se brana napraviti puno niže dolje niz korito Rame, u kanjonu, da ne napravi ni približno ovoliku štetu, ali eto, tako je odlučeno, tako je napravljeno, s jasnim CILJEM!!!

I onda dolaze te devedesete, to biti ili ne biti, i tada SINOVI RAME ustaju u obranu svoje Rame i brane ju!

Nisu dozvolili da ju itko okupira, da ju itko pogazi, da ju itko ponizi, dakle, zadržali su joj sve, i teritorij i dostojanstvo!!!

E onda opet stupaju te neke crne sile iz prošlih vremena, komunističko obavještajnih, iz naših redova, na žalost, i uništavaju joj sve.
Uništili su joj gospodarstvo, pa rasprodali objekte i strojeve, izvukli novac, pa se latili politike, i evo, uništavaju je kroz razne političke opcije!

Ramsko gospodarstvo od završetka rata do sada je najnerazvijenije i najlošije u čitavoj BiH!!!

Nije da Rama nema potencijala, da je bilo samo pameti ne uništiti postojeće tvornice, ako treba prilagoditi neke sustave proizvodnje pa i promijeniti ih, radilo bi se!!!

Ali ne, oni su učinili što su mislili, uništili, rasprodali, sebe obogatili, Ramljake rastjerali, i to je to!

Zanimljivo, tko je god od Ramljaka u tome periodu pokušao nešto u gospodarstvu, završio je neslavno!!!

Završio je neslavno ako se bazirao samo na Ramu i potporu vlasti.

Čak i oni koji su bili igrači svih sistema, i oni su ili propali ili smanjili poslovanja!!!

Onaj tko nije podložan sustavu nema što ni tražiti u Rami.

Takvi mogu slobodno mijenjati sredinu, uostalom, mnogi ramski gospodarstvenici mijenjaju sredine, odlaze u druge sredine i tamo se pokazuju kako dobri gospodarstvenici!!!

Dakle, Ramljak gdje god započne posao, radi ga dobro i kvalitetno, i kao takav je cijenjen, osim u Rami!!!

Također je zanimljivo, čitavo to vrijeme uništavanja domaćeg gospodarstva, neki su likovi iz tih obavještajno partijskih krugova pronalazili neke sumnjive likove iz sumnjivih poslova i stvarali s njima neke čudne poslovne aranžmane!!!

Tako su kroz Ramu protutnjali mnogi, navodni veliki ulagača, poslije kojih ostaje pustoš!!!

Rama ostaje bez ogromnih sredstava, a ti “strani ulagači” su nestali, uzeli lovu i nestali, netko je onih koji su im to omogući dobro omrsio brke, uzeo postotak i nastavio po starom!!!

I evo, na žalost, to tako funkcionira do danas!

I dalje onaj tko nije podložan vladajućima, nema što tražiti tu, ni kojem pogledu, a oni i dalje pronalaze te nekakve sumnjive likove sa strane, dovode ih i sklapaju čudne i sumnjive poslovne aranžmane u kojima nestaju ogromni novci iz ramskoga proračuna, ali u isto vrijeme nestaju i Ramljaci iz Rame!!!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)