Rama u raljama čvrste ruke i slabe odlučnosti!!!

Piše: Ivan Filipović

 

Rama u raljama čvrste ruke s jedne strane i slabih odlučnosti s druge strane, kad to kažem onda mislim na čvrstu ruku tu središnjicu HDZ-a u kojoj  su uvijek bile čvrste ruke, a to se može poglavito reći za zadnjih petnaestak godina, na vrijeme suverene vladavine HDZ-om Dragana Čovića, onaj drugi dio rečenice u naslovu se odnosi na lokalne političke snage koje su prolazile kroz HDZ i koje nisu nešto posebno iskazale u maćehinskom odnosu Središnjice prema Rami!!!

Od početka stvaranja HDZ-a Rama je imala pozitivnu i posebnu ulogu, nije se slučajno dogodio onaj veličanstveni skup na Jelešcu, baš u Rami, i Rama je rekao bih jedino u to vrijeme imala i odlučnosti i hrabrosti i to je tada pokazala na djelu, međutim, sve što se poslije događalo išlo na štetu Rame!!!

Očiti primjer je EP HZ HB, nju čine te elektrane koje ju čine, ali je činjenica da više od polovice njezine proizvodnje dolazi iz HE Rama!

S druge strane je tužna činjenica da nikada, ali baš nikada, ta EP nije imala ne glavnog direktora nego ni jednog direktora sektora od njih nekoliko iz Rame!??

Da je Rama imala čvrstu ruku u politici i odlučne snage ta EP bi imala redovito Ramljaka za glavnog direktora i još po nekog od izvršnih, a o drugim položajima bi se dalo raspravljati, ali tako je kako je, i to je ta čvrsta ruka s jedne strane i slaba odlučnost s druge strane!!!

Pogledaš li danas tu EP tu ćeš naći pune urede Širokobriježana, Čitlučana, Posušaka, Ljubušaka koji nemaju nikakve veze s EP, ali imaju političku moć i rade što hoće!!!

A s druge strane Rama ima tu političku nemoć koje svo to vrijeme dominira politikom HDZ-a!??

I to što ima Ramljaka u EP to uglavnom nisu ključna mjesta, tek sporedna, istina ima u zadnje vrijeme nešto je uhljebljeno potomaka onih Ramljaka koji su iselili iz Rame ili izbjegli u ratu i poslije rata i koji žive u Mostaru i koji su dobri sa svim sistemima i sa svim vladarima i njihovi su potomci našli utočište u toj “zlatnoj koki” vlastodržaca!!!

Dakle, nevažno je što si završio, važno je čiji si i tamo ćeš naći mjesto!!!

U tome pogledu i na tome polju Dragan Čović, po meni, igra negativnu ulogu za Ramu i stoga je on za mene glavni krivac zbog ignoriranja Rame, ali jednako tako je kriva i naša lokalna HDZ politika koja nije imala petlje i snage, i nema je ni danas doći i reći Čoviću ili bilo kome, gospodo, ne može ovo ovako više, pa bih ih pitao kako bi se onda ponašali ti koji misle da s Bogom u prvo!!??

Ali oni su vidjeli da imaju rješenje za Ramljake, ili ih poplaši ili ih kupi, i to je to, istina, postoje i treći koji se ne mogu ni kupiti ni poplašiti ali ti se ništa i ne pitaju i ti ne mogu ni blizu i to je to!!!

Rama je direktna žrtva te čvrste ruke središnje politike iz Mostara i slabe odlučnosti iz Rame, a od toga direktnu korist imaju tek jedan dio neznatan i nebitan dio Ramljaka koji su tu svoju šutnju debelo naplatili i iskoristili!!!

E sad, hoćemo li mi umrijeti gledajući te nepravde i čekajući da nam se netko smiluje ili će se u Rami dogoditi nešto slično kao devedesete, hoće li se naći hrabri i odvažni Ramljaci koji će reći dosta je, nešto poput onih koji su mogli reći ondašnjoj partiji dosta je!??

Ja još uvijek vjerujem da Rama ima i da će se pojaviti takvi Ramljaci koji će sadašnjem CK Dragana Čovića reći dosta je toga!

Dosta je toga jer Rama nije ničija prćija, i Rama je bila Ponosna prije vas i biti će opet!!!

Iskreno se nadam da će se to vrlo brzo dogoditi, da će se vrlo brzo naći ramske snage koje su spremne na to!

I još bih im poručio ne oklijevajte, požurite, požurite dok smo im još u snazi, jer ne zaboravite, mi stojimo iza vas, ma što se dogodilo!!!

Mi nismo imali nikoga devedesete da nam to kaže, da stoji iza nas.

Mi smo se morali okretati i lijevo i desno, i naprijed i nazad pratili nas netko, gleda li nas netko.

Vi imate nas, dragovoljce i branitelje koji će stati iza vas u svakom pogledu, i moralno i materijalno, i fizički i kako god trebalo!

Ne oklijevajte da ne bude kasno, da se Rama ne isprazni, a to nekome godi, to očito nekome odgovara!

Dakle, pozivam vas, požurite što prije dok kasno nije!!!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)