Tko je “ukrao” Veliku Gospu kameleonu i licemjeru dr. Ivanu Markešiću?

Evo, pošto je Hrvatski tjednik objavio moju reakciju u skraćenom obliku objavljujem je u punom obliku koji će puno više reći od objavljenog.

 

S obzirom na činjenicu tko upravlja glavninom medija u Hrvatskoj ne treba čuditi što neograničeno prostora dobiju likovi poput u naslovu spomenutoga.
Apsolutnu kontrolu hrvatskog medijskoga prostora, osim rijetki iznimki, drže partijsko-obavještajne strukture.

Onda oni traže sebi slične kolumniste i dopisnike koji će u svakom slučaju braniti stavove koji su im zajednički. I onda se tu sjati čopor kameleona i licemjera različitih zvanja i zanimanja koji spoje ugodno s korisnim. Ugodno jer su u čestim medijskim istupima “stanovnici” malih ekrana i naslovnih stranica.

Postali su “eksperti” za sve!

Dijele lekcije i Bogu i narodu, i popu i vragu, ali s jasnim naglaskom na “vjerodostojnost” rečenog ili napisanog!!! Ovo je neiscrpna tema, moglo bi se o ovome danima, godinama, da imamo prostora kao oni, ali!?

Ja bih spomenuo samo tri stvari i potkrijepio činjenicama.

Vuković je naveo kako se dotični osvrnuo na govor Franje Kuharića u Mariji Bistrici i Petrinji.

Ma nije on spomenuo Kuharića što ga baš voli, nego da dijeli packe drugim svećenicima koji govore drukčije od Kuharića! Vratit ću se u davnu 1987. godinu kada je u Rami obilježena 300-ta obljetnica odlaska Ramljaka u Cetinsku krajinu kad su ponijeli sliku Ramske Gospe. Na tu obljetnicu je za tu prigodu vraćena slika.

Okupilo se mnoštvo, a misno slavlje predvodio upravo Franjo Kuharić.

https://www.youtube.com/watch?v=2efFLhlBTdc

Nedugo poslije je Franjo Kuharić praćen, ozvučen i bio pod nadzorom zloglasnog udbaša-profesora Ante Barišića.
Ali razlog udbine akcije prema kardinalu je tekst objavljen u Komunistu kojeg evo prilažem.
Možda će biti malo jasnije sadašnje pozivanje na Kuharića?

 

Druga zanimljivost je Tvrtko, nekadašnji “vladar” ovih prostora bez jasnog identiteta.
Puno se toga tek nagađa, a solidno pojašnjenje Tvrtka je objavio upravo Institut Ivo Pilar.

Sve to nije smetalo dotičnom da dođe u Ramu i s još nekoliko “mudraca” različitih profila od tog istog “anonimusa” Tvrtka naprave “božanstvo” kojemu su ramske vlasti podredile sve!!!
Ogromna se lova i medijska promidžba vrti oko toga “neznanog junaka”!

I treća zanimljivost je što se dotični u zadnje vrijeme pored svih titula počeo koristiti i onom Branitelj!??
Pobjegao je iz Sarajeva i skrasio se u Zagrebu.

Na suze i kukanje su dobri ljudi mu osigurali i stan i posao, no ja ne bih o tome jer puno ne znam, ali hoće i znaju oni koji su ga smjestili!
Ratne 1993. je vojna policija u Zagrebu pohapsila masu “branitelja” njegova kalibra, među kojima je i on bio, i dovezeni su Prozor u Srednju školu.
Pogledao sam te “heroje” i zgadio mi se rat.

Istina, bili su strpani u 175. Brigadu H.V., koju su neki zbog njih prozvali “iskonska”. No, postoji i drugi način dolaska do statusa branitelja, a to je kupovina. Pošto je u ovoj zemlji sve na prodaju, lako moguće da se i taj status može kupiti. Ma nije on ni prvi ni zadnji, ako je kupio, niti je to neobično u ovom vilajetu! Istina, nedugo poslije Domovinskog rata dotični je napisao knjigu simbolična naziva; “kako smo obranili BiH” ili tako nešto.

I na kraju, da ustane Ivo Pilar i da vidi kakvi su se sve likovi uhljebili u Institutu s njegovim imenom, sasvim sigurno bi istog trenutka zatražio da Institut promijeni ime, da se prestane zvati njegovim imenom.

Pilar je već odavno mrtav, ali su Pilati živi!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)