Živjeti kao Slobodan ili umrijeti kao rob???

Čovjek nije predodređen na šutnju i nereagiranje na nepravdu.
Ljudi koji to rade nisu ljudi, to su robovi koji ne smiju od nekoga ili nečega reći ono što misle pa čak ni ono što vide!!!

Piše: Ivan Filipović

Imamo kroz povijest bezbroj primjera i robova i slobodnih koji su za svoje mišljenje, za svoje stavove, za svoje riječi i ginuli, ali nisu šutjeli!!!
Evo, jedan od njih je Sveti Ivan Krstitelj čiji smo blagdan upravo ovih dana proslavili.
Dakle, to je čovjek koji je u svoje vrijeme vladarima rekao u oči ono što misli o njima i njihovom vladanju, čak i ono što im se nije svidjelo.
Ništa nije priječilo reći im ono što misli, bez obzira što im se to neće svidjeti, nije ga priječilo jer to što On kaže je Istina, a Istina ne smije imati prepreka do svijetla dana!!!
Dakle, Ivan kao takav je rekao i ondašnjim svjetovnim ali i vjerskim poglavarima u lice, u oči, ono što je mislio da im treba reći.
Te njegove riječi su se, uglavnom, kosile s njihovim stavovima, a poglavito s njihovim djelima, ili još preciznije rečeno, s njihovim načinom življenja!!!
Možda ne toliko s onim o čemu su pričali koliko s onim kako su živjeli, ali uglavnom nije ih štedio, zapravo nije štedio sebe, jer u konačnici ga je ta njegova istina koštala glave!!!
Danas u ovo naše vrijeme koje je i opasnije i turbulentnije pa i pogubnije, nema baš puno Ivana spremnih kao što je on bio!!!
Teško će i biti, jer Isus je rekao da je Ivan najveći rođen od žene!!!
Nije to ni jednostavno, puno je lakše niz dlaku i onda si siguran da ti se neće ništa nepredviđeno dogoditi, naprotiv, mogu ti se samo dogoditi “pozitivne stvari” što si, eto, kooperativan i što “ne talasaš”!!!
Dakle, tješi činjenica da i danas ima Ivana Spremnih za istinu ako treba i poginuti!!!
Ovo vrijeme je upravo željno takvih Ivana, jer ovo vrijeme vrvi lažima i prijevarama kojima se koriste i vladari ovoga vremena, kako svjetovni tako i vjerski!!!
Puno je toga sličnoga kao i u Ivanovo vrijeme, ipak bi ovo vrijeme trebalo više Ivana!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)