Skriva se dug Općine, milijuni maraka potrošeni na sumnjiv način!


Piše: Ivan Filipović

“Mogu što hoću jer sam “potabanao” sve one koje treba pa nema opasnosti za sudske procese, a ako ih slučajno netko i pokrene imam gdje pobjeći”!!!

Ovako bi se, ukratko, moglo svesti rezoniranje vlastodržaca koji ubijaju Ramu, a koliko je to uzelo maha potvrđuje činjenica da je “vrhovni ajatolah” jedne prilike jednome Ramljaku rekao, “jesam, kradem i krasti ću, a vi me tužite”!!!

On je prvo ispekao zanat u Domu zdravlja u Prozoru gdje je usavršio svoje sposobnosti rasipničkog trošenja narodnoga novca!!!

Tu je ustanovu ostavio u minusu oko pola milijarde maraka, po riječima uposlenika, i nikad nije odgovarao za to!!!

Evo, već tri mandata hara Ramom i nijedno revizijsko izvješće nije pozitivno!!!

Dakle, jedna pogreška može biti slučajna, druga se može omaći, treća je već za zabrinuti se, sve preko prelazi u kriminal, i ne bilo koji, u ORGANIZIRANI KRIMINAL!!!

Evo u ponudi kraće verzije revizijskog izvješća:

Što su otkrili revizori u Općini Rama?

Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća našlo i se i Izvješće o financijskoj reviziji općine Prozor-Rama. U isto su utvrđene mnoge nepravilnosti i nezakonito trošenje javnog novca(našeg novca).

Poznato je da je Općinsko vijeće u donijelo Odluku o plaćama i naknadama u tijelima uprave koja je protuzakonita. Isplate u slučaju teške bolesti i invalidnosti, koje se usklađuju, jer ista nije dosljedno primjenjivana, te očito je prouzročila štetu određenim zaposlenicima općine Prozor-Rama. Pored toga u općini unaprjeđuju se određeni podobni zaposlenici bez propisane procedure i kriterija ocjenjivanja, dok se drugima ne daje takva mogućnost.

A evo i original, pa tko želi vidjeti svojim očima, a ne slušati laži svojim ušima, neka pozorno pročita!!!

Tek u lipnju 2023. godine utvrđen je registar rizika i strategija upravljanja rizicima. Donijeta je većina internih akata kojima su regulirani poslovni procesi, s tim da je Mapa poslovnih procesa usvojena tek u lipnju 2023. godine. Imajući u vidu da je značajan broj akata donesen u 2023. godini, da nisu definirane situacije potencijalnog sukoba interesa, nisu utvrđeni planovi rada, kao i da nisu utvrđeni pokazatelji realizacije postavljenih ciljeva. Interni revizor koji radi preko deset godina tek se probudio u 2023. godini, kako bi primjenjivao Zakon o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH.

Raspodjela neraspoređenog viška prihoda nad rashodima planirana je proračunom u većem iznosu nego što je on iskazan u financijskim izvješćima za prethodnu godinu. Izdaci za otplatu dugova nisu planirani, iako se raspolagalo informacijama o njihovu postojanju. Prije slanja Nacrta proračuna u proceduru nije pribavljeno mišljenje Županijskog ministarstva financija na plan prihoda, niti je od Federalnog ministarstva financija zatražena ocjena kreditne sposobnosti. Navedeno nije sukladno odredbama Zakona o proračunima FBiH.

Utvrđeno da su Primljeni tekući transferi od Županije više iskazani za 198.000 KM s obzirom na to da je od Županije doznačenih 495.480 KM za sufinanciranje obveza po kolektivnom ugovoru domova zdravlja za utvrđene namjene realizirano 297.480 KM, a neutrošena namjenska sredstva nisu preknjižena na poziciju razgraničenih prihoda kako je to propisano Pravilnikom o knjigovodstvu proračuna u FBiH. Navedeno govori o nestručnosti naših financijskih stručnjaka u općini.

Izdaci za usluge reprezentacije iskazani su iznosu od 44.829 KM. Pravilnikom o reprezentaciji i poklonima definirano je da se za plaćanje usluga reprezentacije na poleđini računa upisuju podaci o gostima, datum i potpis osobe koja je naručila uslugu. Pravilnikom su utvrđene osobe kojima je dano pravo na korištenje reprezentacije u neograničenom iznosu. Za osobe kojima je dano ograničeno pravo na utrošak sredstava reprezentacije nije utvrđeno do kojeg iznosa im je odobrena potrošnja, dok je za dio osoba odobrena potrošnja u neograničenom iznosu bez limita potrošnje čime je onemogućeno adekvatno praćenje namjenskog trošenja sredstava u ove svrhe.

Transfer za sport u iznosu od 664.624 KM i Transfer za kulturu u iznosu od 56.875 KM, a koji su odobreni odlukama načelnika temeljem dostavljenih zahtjeva, realizirani su bez jasnih i mjerljivih kriterija, budući da u Strategiji razvoja Općine na koju se poziva u Odluci o izvršavanju Proračuna nisu definirani kriteriji. Također, dio poticaja za razvoj poljoprivrede nije realiziran za namjene i u iznosu definirane Programom utroška sredstava za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kapitalni transferi se realiziraju, a da nije donesen program kapitalnih projekata, koji bi trebao preciznije definirati način na koji će se projekti realizirati, kapitalni transferi u ukupnom iznosu od 315.533 KM realizirani su samo na osnovu odluka načelnika.

Neraspoređeni višak rashoda nad prihodima u Bilanci stanja više je iskazan za 3.990.000 KM, s obzirom na to da prilikom završnih knjiženja nije provedeno zatvaranje pozicije primici od domaćeg zaduženja preko pozicije neraspoređeni višak prihoda i rashoda, kako je to propisano Pravilnikom o knjigovodstvu proračuna u FBiH. Vidljivo da naši financijski stručnjaci na sve načine pokušavaju prikriti stvarno zaduženje i dug općine.

Dodijeljeni su ugovori ponuđačima za nabavu rabljenog motornog vozila, drva za ogrjev i peleta, preuređenje Vatrogasnog doma i izgradnju vodospreme „Čukur“, iako su cijene ove četiri ponude bile veće od procijenjenih vrijednosti za ukupno 128.946 KM. Navedeno ukazuje na to da su prihvaćene ponude koje su bile veće od procijenjenih vrijednosti nabave, a bez dokaza o osiguranim sredstvima financiranja, a ovi postupci nisu poništeni sukladno članku 69. Zakona o javnim nabavama. Također, procijenjena nabavna vrijednost ovih roba, usluga i radova nije utvrđena na način da ih čini njihova procijenjena tržišna vrijednost u vrijeme objavljivanja obavijesti o javnoj nabavi, a što nije sukladno odredbama Zakona o javnim nabavama. Prilikom zaključivanja ugovora za građevinske radove nije se vodilo računa o građevinskoj sezoni, te su zaključivani aneksi ugovora o produženju rokova dovršetka radova u ugovorenoj vrijednosti od 2.908.037 KM, čime su izmijenjeni uvjeti postavljeni tenderskom dokumentacijom za izbor dobavljača. Obzirom da je došlo do kršenja Zakona o javnim nabavama ovakvo postupanje zahtjeva dublju analizu i podnošenje određenih prijava za ovakav rad odgovornih osoba.

Mišljenje s rezervom – Ovakva „ocjena“ revizora daje se u slučaju kada se revizor ne slaže sa ili nije u mogućnosti dobiti dovoljne i odgovarajuće dokaze o određenim stavkama u okviru predmetnog pitanja. Riječ je pitanjima koja jesu ili bi mogla biti od materijalne važnosti, ali nisu sveprisutna u financijskom poslovanju općine. Ako se revizor ne slaže, mnogi propusti ukazuju na netransparentno i protuzakonito trošenje novca ramskog naroda, bahatih pojedinaca.

Javnost u Rami nije dovoljno upoznata sa djelovanjem nadležnih institucija i tužilaštava po pitanju revizorskih izvještaja, te nepravilnosti uočenih u istima, kako bi se revidirani subjekti i odgovorne osobe koji nisu postupali u skladu sa zakonima i drugim aktima procesuirali. Zato u prilogu dostavljamo i Izvješće o financijskoj reviziji općine Prozor-Rama od 29.09.2023. godine.

Za svakoj normalnoj državi netko bi odgovarao za sumnjivo trošenje milijuna maraka ramskog naroda. Ovdje se to nije dogodilo. Još!

Hoće li u “zasluženu” mirovinu bez optužnice ili presude???

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)