Slobodna Hrvatska, stvarnost ili san?

Piše: Ivan Filipović

 

Ako pratimo događanja zadnjih 30-ak godina možemo pričati o slobodnoj Hrvatskoj.
Dakle, tih devedesetih se Hrvatska oslobodila.
Oslobodila se jugoslavenskog jarma, ali ne i komunističkog.
Po tim pravnim parametrima Hrvatska spada u slobodne zemlje.
Međunarodno je priznata, ima granice, ima (imala je) valutu, ima vojsku, ima policiju, ima sve ono što treba imati jedna nezavisna država.

Ta sloboda i ta nezavisnost je skupo plaćena!

Dakle, za tu slobodu i tu nezavisnost su živote dali najbolje kćeri i sinovi hrvatskoga naroda koji žive diljem svijeta i koji su dolazili iz raznih krajeva, a ponajviše iz BiH, boriti se za slobodu i nezavisnost Hrvatske!!!

Golema je cijena plaćena i gledajući s tog aspekta, isplatilo se.
Isplatilo se jer je Hrvatska nakon dugo vremena opet slobodna i nezavisna!!!

Dakle, upisana je na karti slobodnih zemalja, priznata je od ogromnog broja slobodnih zemalja i to je ono što ju s pravne strane čini slobodnom i nezavisnom.

Međutim, ako gledamo stvarno stanje, činjenično stanje u Hrvatskoj, onda se teško može reći da je Hrvatska zaista slobodna i nezavisna!!!

Ne znam u kakvu slobodu svrstati činjenicu da danas i sve ove godine, od 2000. na ovamo, Hrvatskom upravljaju oni koji ju nisu htjeli, nisu željeli i nisu se ničim, ni na kakav način borili za Nju?
Kakvu slobodu smatramo ako od 2000., redovito, hrvatsku vlast čine oni koji su ju napadali, koji su stavljali balvane i barikade, koji su ubijali Hrvate diljem toga okupiranoga prostora kojega su oni zvali “RSK”?

Kako nazvati i je li to slobodna Hrvatska ako su i danas Brijuni, jedno od ljepših otočja u Hrvatskoj, okupirani, okupirani od tih istih jugo četničkih snaga u “odorama kultur2, i gdje samo takvi imaju privilegiju uživati u svim godišnjim dobima?

Je li slobodna i nezavisna Hrvatska u kojoj branitelji bivaju suđeni, osuđeni i robijaju, zato što su ubili agresora, napadača na svoju Domovinu, a izbor im je bio ubiti ili biti ubijen?
Je li slobodna i nezavisna Hrvatska u kojoj hrvatski general umire u zatvoru, a srpsko četničkim napadačima se isplaćuju ogromne “oštete”, od Lore pa nadalje?

Je li slobodna i nezavisna Hrvatska u kojoj se ruše spomenici HOS-ovcima i ostalim hrvatskim braniteljima koji nisu po volji vlastodržaca koje čine dezerteri i agresori, a ta “hrvatska policija” čuva spomenike i mauzoleje četnicima koji su ubijali Hrvate i rušili Hrvatsku?

Je li slobodna i nezavisna Hrvatska u kojoj se ne smije reći ZA DOM SPREMNI, u kojoj se ne smije nositi hrvatski stijeg s prvim bijelim poljem, u kojoj se ne smije nositi HOS-ovo obilježje, ali se bez problema mogu nositi kokarde. mogu nositi stjegovi propale države, mogu nositi petokrake, mogu nositi ruske zastave?
Je li slobodna i nezavisna Hrvatska u kojoj je zabranjen Bleiburg, mjesto gdje je počelo najveće stradanje Hrvata u povijesti, ali u isto vrijeme u Kumrovcu, mjestu gdje se izlegao najveći zločinac nad Hrvatima, paradiraju razna obilježja propale države i sistema?

Je li slobodna i nezavisna Hrvatska u kojoj četnici i pripadnici “JNA” imaju isti status i ista prava kao i hrvatski branitelji, a u isto vrijeme HVO koji je ratovao rame uz rame HV nemaju taj status i oni su za hrvatske vlastodršce tuđa vojska koja nema nikakvih prava???

Dakle, moglo bi se još u nedogled pitati i nabrajati, je li ovo, je li ono, međutim, pravo pitanje je kad će to Hrvati shvatiti?

Kad će Hrvati učiniti taj zadnji korak da Hrvatska koja je skupo plaćena, bude zaista slobodna i nezavisna država???

Ma nije problem još malo tu cijenu pojačati, evo javljam se, opet dragovoljno, da budem uračunat u tu cijenu, ali da zaista poslije toga Hrvatska bude i Slobodna i Nezavisna!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)