Trgovci u Hramu Gospodnjem!!!


Vino pije Kraljeviću Marko, pola pije pola Šarcu daje!!!


Piše: Ivan Filipović


Ovih se dana, po BiH, po obadvije Provincije, Hercegovačkoj i Bosni Srebrenoj, događaju smjene ili promjene fratara po župama.
Dakle, rade se redovite zamjene koje se prakticiraju odvajkada, i to čak nije ništa neobično, nije ništa što bi trebalo plijeniti pozornost, neki bi rekli privlačiti pažnju.
I to se, uglavnom, po svim župama odvija u miru i tišini i bez velikih pompi i naglašavanja.
Fratri odlaze, fratri dolaze.
Župe ostaju, narod ostaje.
Međutim, kad se to u Rami radi, to dobije neke sasvim druge dimenzije!
To dakle vrijedi za samo jedan dio Rame, točnije, to vrijedi za “balove svećenike”!
Jer kad “balovi svećenici” dobiju premještaj, a taj premještaj nije sukladan njihovim željama i očekivanjima, onda nastaje bal koji se na kraju pretvori u maskenbal!!!
Dakle, taj “bal” nezadovoljan rasporedom “svojih svećenika”, osigurava im po nekoliko tisuća maraka da mogu napraviti maskenbal od oproštaja!
Onda oni, u župi u kojoj su djelovali, skupe “ucviljene župljane”, ili su možda zaista ucviljeni, i sebi u čast prirede dernek sa svim onim što dernek čini dernekom, dakle, hranom, pićem, pjesmom i neizostavnim srpskim kolima!!!
Navodno je potekla i poneka suza, ne na se čime je uzrokovana, istinskim žaljenjem ili pićem???
Pošto je “bal” nemoćan i ne može protiv Jedinog i Pravog Boga, onda “svoju moć” iskazuje kroz materijalno, jer to je u biti njegov – njihov “bog” i pored toga nemaju drugih bogova!!!
Ako bi, dakle, ta opraštanja i te odlaske radili po pravilima Svetog Franje čiji su oni redovnici, onda bi skromnost obilovala njihovim dolascima i odlascima, pa i čitavim njihovim redovničkim životom!!!
Međutim, ova skupina “balovih svećenika” ne priznaje niti Franjina pravila niti Franjino siromaštvo, poglavito ih ne žive!!!
Zato su se oni i okupili oko “bala” koji ima ogromna sredstva na raspolaganju i on ih obilato nagrađuje za njihovu vjernost, odanost i poslušnost “balu”, a oni mu zauzvrat na sve moguće načine pomažu održati se na poziciji moći!!!
Dakle, za “balove svećenike” Sveti Franjo ne postoji, barem ne u onom svom izvornom obliku!
Sveti Franjo je bio potomak bogatog trgovca i mogao je naslijediti sve to bogatstvo i živjeti na visokoj nozi.
Međutim, Sveti Franjo je osjetio potrebu odreći se svega materijalnoga i otići u siromaštvo, i živjeti taj isposnički i siromaški život posvećen isključivo Bogu!!!
Po Njegovim pravilima, Njegov redovnik, Njegov sljedbenik ne smije imati ništa dvoje, pa ni dvije košulje, ako dakle imaš dvije košulje podaj jednu nekome tko je bez košulje!!!
I onda se s pravom može reći da su se ovi “balovi svećenici” odmetnuli, zaista odmetnuli, ne samo od Franje nego od svih Franjinih pravila i načina života!!!
Pa evo i u samom opraštanju od jedne župe, jednog mjesta, i premještanja u drugu župu i drugo mjesto, gdje se za taj “oproštaj” krčmi ogroman novac poreznih obveznika i svih žitelja Rame, na provod tih “balovih svećenika” i sluga koji im, eto, u znak zahvalnosti daruje ta sredstva da si priušte gozbu koja ni po čemu ne dolikuje njihovom Redu, a još manje njima kao redovnicima!!!
Baš me zanima hoće li im slične oproštaje prirediti i te župe u koje su otišli?
Možda i hoće, ako se i u tim župama podaju vladarima i postanu njihove sluge kao što su bili i ovdje u Rami!!??
Ili će ih protjerati kao što st radili i u Austriji, Njemačkoj, Jajcu, Teologiji,…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)