PLAĆENICI I ZOBLJENICI!!!

Svako vrijeme ima svoje čuvare i zaštitnike verbalnog delikta!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

U ona vremena, vremena komunizma i Jugoslavije, službeni čuvari i zaštitnici verbalnog delikta su bili milicija i ostale službe, međutim, pošto su ruralna mjesta bila prilično razbacana i udaljena teško je milicija mogla držati sve pod fizičkim nadzorom, pa su stoga imali svoje suradnike, doušnike, kako god ih nazovemo, koji su odrađivali taj posao za njih, i koji su prijavljivali sve što bi čuli i vidjeli, čak i više!!!

Nismo ni mi bili pošteđeni toga, puno puta se dogodilo nama jer kad bi god nedjeljom bili zajedno zapjevali bi na Orašcu poslije mise, tamo u neka doba kad se koja piva popije i opusti znalo bi se zapjevati po štogod, obično ono što bi oni branili!

Ako nismo odmah tu noć otišli ili ako se nismo razišli, onaj tko bi ostao, tko bi dočekao ponedjeljak bio je obavezno na saslušanju kod profesionalnih udbaša u policiji!

I tu bi objašnjavali i uvjeravali ih da nismo pjevali ništa što se ne smije!

Bilo je ljudi kojima su oni vjerovali, koje su pitali i uvažavali, i koji su nas izvlačili dosta puta!!!

Bilo je sličnih situacija gdje bi u svadbama, isto kad alkohol učini svoje, kad se malo opusti pa bi se malo zapjevalo,čak je bio jedan slučaj gdje je zapaljena jugo zastava i to su sve ti “žbirovi” prijavili!

Akteri te “zastave” su završili u zatvoru, jedan od njih je kasnije vrbovan da prati onog drugog!!!

U ovo vrijeme sad, u ovo naše vrijeme su se pojavili neke nove vrste čuvara i zaštitnika verbalnog delikta, jer više milicija nije ta koja to radi, to sad rade “plaćenici, zobljenici” koje vlastodršci plaćaju i kontroliraju!!!

Pa tako ćete naići često puta na nekakve čudne reakcije tih “plaćenika i zobljenika”, ničim izazvanih gdje se petljaju u ono o čemu pojma nemaju s jasnim ciljem obraniti neobranjivo!!!

Dakle, ako se slučajno osvrneš na rad vlastodržaca onih čiji su ovi “zobljenici”, oni se propnu na zadnje noge braneći te svoje “donatore”!!!

Međutim, neobranjivo se ne može obraniti, i koliko god se propinjali, ne ide, jer sama činjenica da oni šute, a da njih guraju da ih brane potvrđuje da je sve rečeno istina, a protiv istine se ne može!!!

Ali eto, na žalost, mnogi se trude!

Pitanje još samo trenutka kad će nas početi prevoditi i saslušavati???

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)