Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš!!!

Ovo prati nas Hrvate kroz povijest, a poglavito u zadnjih tridesetak godina!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Mi Hrvati smo u ovome Domovinskom obrambenom ratu ostvarili ciljeve, uglavnom, obranili smo dobar dio Domovine ako govorimo o Hrvatskoj, onaj dio što je bio okupiran oslobodili i izborili i granice, i zastavu, i priznanje, i državu u pravom smislu riječi.

Ako gledamo kod nas Hrvata u BiH, tu smo dok je bilo rata sačuvali dobar dio životnog prostora gdje su obitavali Hrvati, kažem dobar dio, čak smo imali i vlastiti entitet koji je imao sva obilježja države, i bili čvrsta brana dušmanima!

Pa tako i kod nas u Rami, mi smo Ramu u teritorijalnom smislu kontrolirali skoro cijelu osim par sela u istočnom dijelu, u jednom trenutku i to smo vratili  pod nadzor, i toje to!

Dakle, Hrvati Hrvatske, BiH i Rame su ostvarili cilj, izborili su Slobodu i Domovinu, ono što je bilo uzeto oslobodili, sačuvali i obraz i ponos, uglavnom, za trajanja rata, međutim, poslije, po završetku rata nastaju i problemi!!!

Mi smo u ratu sačuvali sve, praktički sve, ali smo poslije rata izgubili ono najvažnije, izgubili smo ponos i dostojanstvo, a to smo izgubili onog trenutka kad smo sve ono što smo krvlju stvorili predali u ruke dušmana, ili predali u ruke dušmana u pravom smislu, poglavito u Hrvatskoj, ali i dušmana u smislu obavještajno-partijskih dužnosnika koje smo prvim višestranačkim promjenama barem na papiru, smijenili s vlasti!!!

Međutim ne, smijenili smo samo komunizam, ali ne i komuniste!!!

Poslije rata se sve vratilo na staro, čak i gore!!!

Ne trebamo ići daleko, krenuo sam od Hrvatske, preko Herceg-Bosne do Rame, a u Rami je to najočitiji primjer!

Dakle, u Rami danas, i odmah poslije rata, čim je rat stao i politika se aktivirala, odmah su se umrežile te obavještajno-partijske strukture, tako je i danas, nitko u općini tko se imalo pita, tko odlučuje o novcu i sudbinama nije da nije omirisao partiju ili neke obavještajne službe!!!

Jedini zaključak je da smo mi sačuvali teritorij, onaj izgubljeni povratili, u ratu sačuvali dobrim dijelom i obraz i ponos, međutim, poslije rata smo izgubili i ponos i dostojanstvo!!!

A to je, ili bi barem trebalo biti, ono najvrjednije što čovjek ima!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)