Nešto je trulo u “državi ramskoj”!!!

Hoće li nova tvornica, ramskim kreatorima kriminala,  biti garancija još jednog mandata za konačan slom Rame ili spas od sudskih procesa i zasluženog zatvora???

 

Piše: Ivan Filipović

 

Ovih dana čitamo na jednom lokalnom, plaćeničkom i apsolutno kontroliranom portalu od strane općinskog režima kako se u Rami prekida suša otvaranja radnih mjesta u proizvodnom sektoru.

I eto, ovaj režim, poslije više od četrdeset godina, otvaraju velebnu proizvodnu tvornicu koja će proizvoditi sve i svašta za čitav svijet!!!

Dakle, tko ne poznaje stanje u Rami i ne zna istinu rekao bi na prvu, hvale vrijedan projekt.

I zaista bi i bilo tako.

Međutim, u ovoj vijesti, računajući da oni pišu ono što žele čuti oni koji ih plaćaju i kontroliraju, potkrada se nekoliko, da ne kažem laži, ali u najmanju ruku kontroverznih  činjenica.

Dakle, prvo nije istina da više od četrdeset godina nije u Rami otvoreno ni jedno proizvodno radno mjesto.

Pa zar su zaboravili ti vrli pisci da je isti režim prije više od desetljeća otvorila mljekaru koja je je izravno uposlila pedesetak radnika, a još neizravno za sebe vezala preko 200 kooperanata ili ti ga OPG-ova!!!

Ne znam čemu prešućivanje ovoga krucijalnog projekta koji je zadržao u samo Prozoru oko pedesetak mladih, a po okolnim selima preko 200 mladih obitelji???

Drugi primjer koji taj isti režim skoro isto vrijeme sufinancira jedan drugi proizvodni pogon, u tekstilnoj industriji, koji je, barem kroz poticaje ostvarene od strane općine zaposlio stotine i stotine radnica, žena i djevojaka Rame!!!

Dakle, ni to nije za zanemariti i prešutjeti, ali eto, dogodilo se!!??

Ovo producira nekoliko nepoznanica, ili je to greška autora toga naručenoga teksta, ili je išlo ciljano, naglašavajući vrijednost ove nove tvornice, a zanemarujući sve ono prije urađeno?

I druga stvar što je kontradiktorno u ovoj priči je činjenica da isti koji danas sebe pripisuju ove zasluge, poslije 40 godina otvaranja proizvodnog pogona u Rami zapravo prešućuju da je ta ista ekipa prije dvadesetak i kusur godina sve ondašnje postojeće proizvodne pogone u Rami uništila i rasprodala!!!

Dakle, ista struktura ljudi koji danas upravljaju općinom i koji se danas kurče tim nekakvim novim otvaranjima proizvodnih radnih mjesta je prije toga sve postojeće uništila i rasprodala!!!

Što bio cilj ove priče koju su kasnije preuzeli mnogi portali?

Je li cilj autora bio anulirati sve “zasluge” istih režimlija koji su najprije uništili postojeće proizvodne objekte i dobro unovčili svoj boravak tamo?

Ili su im ona dva proizvodna pogona, mljekara i tekstilni gigant, premalo, unatoč činjenici da su oni uposlili ili za sebe vezali nekih tristotinjak Ramljaka?

Znajući, dakle, da su ova dva giganta uposlili skoru svo radnu snagu, postavlja se pitanje gdje će naći radnu snagu od potrebitih tristotinjak radnika koje spominju???

Tristotinjak radnika u ona dva giganta, toliko u ovome novome, i to je otprilike razina broja radnika u vrijeme komunističkoga procvata industrije u Prozoru!!!

Zaista bi bilo lijepo kad bi se to dogodilo, ali ima jedna stara izreka koja kaže, ” Dao Bog kćeri da te beg uzme, a cigani se vrzmaju oko kuće”, dakle, ta izreka, ma što ona značila i ma kad ona nastala, zapravo ako znamo kronologiju događanja u Rami pod ovim režimom, zaista otvara prostor i za zabrinutost i za sumnju!!!

Nije mala stvar uništiti sve što je imalo ikakvoga potencijala i pritom dobro zaraditi, a nimalo ne odgovarati!!!

Naprotiv, još biti politički promaknut i preuzeti još jedino mjesto gdje ima novca, općinu, i nastaviti isto što su radili s Putnikom, Gradinom, Unisom, Trgovinom,…

Ta “stručna ekipa” evo već desetljeće i pol hara i uništava Ramu, izuzmemo li onih tristotinjak radnika u ona dva njihova giganta i ovih novih tristotinjak na Izlazu.

Dakle, da je ovo pisano 1. 4., na “prvi april”, imalo bi smisla, a ovako, čista demagogija!!!

Ipak, ostaje nejasno što su autori priče htjeli s izostavljanjem ona dva prijašnja pogona, umanjiti zasluge Josipa Juričića koji je kreator ona prva dva giganta ili uvećati zasluge Joze Ivančevića koji je kreator ove svemirske tvornice na Izlazu???

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)