Otkupljivači grijeha!!!

Ove predbožićne ispovijedi i jedna poslušana propovijed na “HRT”-u su pokazale ogromne sličnosti u “okajavanju grijeha” u vremenu prije Krista i Kršćanstva na Bliskom Istoku i u naša vremena na Trulom Zapadu!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Treba samo pročitati ili poslušati  opisivanja opraštanja grijeha u neka davna vremena, vremenima prije Krista i prije Kršćanstva na Bliskom Istoku i ovoga današnjega na Trulom Zapadu, vidjet ćemo veliku sličnost.

S tim da treba naglasiti da su ona vremena bila poganska i vremena prije Krista i Kršćanstva, a ova su također postala poganska unatoč činjenici da već preko dva tisućljeća tu je Krist i Kršćanstvo!!!

U ona vremena, na Bliskom Istoku, su pored Hramova gdje su službovali veliki svećenici bile stacionirane čitave tržnice, prodavalo se sve i svašta i kupovalo se sve i svašta, a to prodavanje i kupovanje je,  po ondašnjim pravilima služilo za “opraštanje i okajavanje grijeha”.

Dakle, grešnik je morao pristupiti nekom od tih štandova, kupiti nešto od ponuđenoga i to prinijeti kao žrtvu za svoje grijehe.

Po propovijedi koju sam poslušao vidljivo je da bi pola te žrtve Veliki svećenici uzimali sebi, a drugu polovinu bi stavljali na lomaču.

Ako gledamo s vjerske strane iz ove naše perspektive, u najmanju ruku dvojben je bio taj oprost dobiven na takav način.

Međutim, nedvojbeno je bila činjenica da su od toga jedinu korist imali prodavači i Veliki svećenici, jer prodavači su stavljali masne cijene pod krinkom za oprost grijeha ne može biti skupo, a Veliki svećenici bi uzimali polovinu od svakog prinosa!!!

Rezultati takvih “ispovjedi” grijeha su u najmanju ruku upitni.

Zapravo upitna je njegova djelotvornost na meritum, na oprost, ali je neupitno bogaćenje trgovaca i velikih svećenika!!!

U ova današnja vremena, preko dva tisućljeća poslije Krista, na Trulom Zapadu se događaju slične stvari, otkupi grijeha!!!

Isus Krist je svojom smrću na križu otkupio ljudski rod od grijeha smrti uz poštivanje Njegovih Pravila, odnosno Deset Zapovjedi.

Dakle, Isus Krist je postao ta besplatna  “tržnica” oko Hramova na kojoj su otpisivani grijesi bez ikakve kupovine, tek s ispovjedi i iskrenim kajanjem!!!

Unatoč svemu, vjeri, učenju, spoznaji i pristupu informacijama, danas se na Trulom Zapadu događa slično kao onda na Bliskom Istoku.

I danas na tome Trulom Zapadu postoje “veliki svećenici” koji uvjere te vjernike, zapravo vjernike bez vjere, kako mogu uz određene veće količine novca otkupiti svoje grijehe!!!

Znam da postoje takvi koji su po Njemačkoj uzimali ogromne novce za “oprost” grijeha i dolazili ovamo raskalašeno ih trošiti, znam jer je takvih “velikih svećenika” bilo i iz Rame!!!

Pogledamo li današnje Hramove, Crkve, vidjet ćemo i njihovim blizinama raznih štandova na kojima, ili prodaju “veliki svećenici” ili uzimaju najamninu!!!

U čemu je razlika, osim u tih preko dvije tisuće godina???

Ovdje sve upitno, pristup vjeri, pristup oprostu, prevari grešnika i još puno čemu!!!

Činjenica je nepobitna, a ona je, “veliki svećenici” onoga i ovoga vremena rade slično, izvlače korist za sebe osobno, a narod, grešnici su uvijek u situaciji da plaćaju “oproste” svojih grijeha, koji često nema veze ni s okajavanjem ni s oprostom, nego čistoj pljački “velikih svećenika”!!!

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)