Bez jasne prošlosti nema ni zdrave budućnosti!!!

U svim ratovima Istina bude prva žrtva, a zadnji joj se nađu “posmrtni ostatci”!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Davno je završio II. sv. rat, a još je puno toga nejasnoga iz tog vremena!

Još se za stotine tisuća Hrvata nema gdje upaliti svijeća i staviti cvijeće!!!

Pa tako i kod nas u Rami, evo konačno je održan dugo očekivani i najavljivani znanstveni skup na temu stradanja i pokolja u Rami koji se dogodio u listopadu 1942. godine, ali i stradanja u daljem nastavku rata i poraća.

Dakle, ta tema je dugo bila tabu tema, zabranjena tema među Hrvatima Rame.

Onda je u jednom trenutku prestala biti zabranjena tema, moglo se o njoj pričati, pa je u to vrijeme rođena ideja o popisivanju žrtava i izgradnje spomen obilježja s popisom svih imena u podnožju Ramskog Križa pobijenih u četničkom pokolju listopada 1942. godine.

Mada je i u realizaciji tog spomen obilježja bilo u najmanju ruku čudnih i kontroverznih događanja, ali to je za neku drugu temu.

I onda je došlo vrijeme laži, pa je jedna skupina krivotvoritelja skupila sebi sličnih i napravili su nešto ničem slično!

Mnogi su se pitali ima li se snage, volje i hrabrosti napraviti nešto konkretno i tu Istinu koja je dugo bila pod tepihom iznijeti na vidjelo?

I evo, konačno smo i to dočekali, dakle, ljudi od struke su radili na tome, i uradili, vjerujem, najbolje što su znali i umjeli, svatko u svome domenu i na svom polju djelovanja.

Tu je Zbornik radova, koga zanima može nabaviti, pročitati i vidjeti.

Međutim, ovdje su se pokazale nekoliko činjenica koje odaju pravo lice Rame, aktualno, pravo lice političkog i drugog života Rame!

Na tom skupu nitko od ramskih vlastodržaca se nije udostojao biti nazočan, a kamo li biti sponzor i pokrovitelj!

A bili su sponzori po raznim mjestima i raznim ustanovama, od župnih ureda u Gromiljaku, Uskoplju, Varešu, Sarajevu, raznim udrugama po Sarajevu, FK Makljenu, FK Veležu, pa čak i Sinjskoj alci!

Ali, za ovaj Projekt i ovaj Samostan nema novaca od kad su iz njega otišli “pali anđeli”!!!

Dakle, to je to tamno političko lice Rame!!!

Drugo, čak tamnije i žalosnije lice Rame je ono koje su pokazali ti “ramski fratri” koje ja s pravom zovem PALI ANĐELI, a koji su dijelom sudjelovali i kreirali onaj lažnjak sa najvećim lažovima i krivotvoriteljima hrvatske povijesti, obitelji  Goldstein, nitko od njih ni poviriti, a na žalost svi su Ramljaci!!!

I treća stvar koja je mene posebno razočarala su sami Ramljaci.

Za ove dvije skupine me ništa ne čudi, oni su se definitivno i deklarirali i izjasnili da njih Rama kao takva ne zanima, da njih ne zanima Istina, ali me čudi slab odziv Ramljaka, ramskog čovjeka koji je, evo, dočekao priliku saslušati, vidjeti, pročitati, čuti neke skrivane crtice iz svoje prošlosti!

Ali eto, čak ni oni nisu našli potrebnim doći, poslušati!??

Ne znam, možda ja previše očekujem???

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)