Sjećanje s tugom!!!

U dvojbi sam, čestitati ili žaliti???

 

Piše: Ivan Filipović

Jer, kod nas Hrvata sve što vrijedi kratko traje, poglavito kod nas Hrvata u BiH!!!

Dakle, početkom tih devedesetih kad su se događala političke promjene u ovom dijelu Europe, i hrvatski je narod osjetio mogućnost ostvariti i Domovinu i Slobodu, pa su i Hrvati u BiH ustali u obranu Slobode i životnog prostora Hrvata u BiH.

Međutim, nikad, nigdje i nikome, Sloboda nije darovana, za Slobodu se treba boriti, krvavo boriti, tako je bilo i kod nas.

Odmah su se pojavili razni faktori koji bi na sve načine zaustavili i Slobodu i sve drugo što dolazi uz Slobodu!!!

Ali, Hrvati su poznati kao ratnici, i kad odrede onda idu do kraja, tako smo i u BiH, uzeli oružje u ruke i stali na crte, zaustavili svu tu tehnike, tehnologiju i silu koju smo i sami “uzgajali” desetljećima!!!

Potom su Hrvati u BiH 18. studenog 1991., prije službenog početka rata u BiH, osnovali Hrvatsku Zajednicu Herceg Bosna, dakle kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina.

I to je trajalo do 28. kolovoza 1993., toga dana je iz Hrvatske Zajednice Herceg Bosne stvorena Hrvatska Republika Herceg Bosna.

Imala je skoro sve oblike i obilježja koje imaju i ostale države, međutim, nije imala sreće!!!

Trajala je vrlo kratko, došlo je 18. ožujka 1994. do Wošngtonskog sporazuma gdje je dogovoreno stvaranje Federacije BiH koja je preuzela sve ovlasti Herceg-Bosne!

I tu prestaje naša Sloboda!

Tu smo vraćeni na početak!

Tu smo prodani i izdani!!!

Tu smo dati “pod koncesiju” onim puno brojnijim!!!

Ipak, unatoč svemu, na spomen Herceg-Bosne i na spomen tih nadnevaka, u meni zaigra NEŠTO, stvori mi se neki poseban osjećaj!!!

I onda, kad vidiš tko je danas “na prvoj crti obilježavanja”, tko drži govore i slikaju se tim povodom, onda mo dođe muka!!!

Na toj “udarnoj fotki” su većinski dame, i uz njih su tek “4 mušketira” koji nisu sudjelovali ni u stvaranju ni u obrani Herceg-Bosne!

Neki s fotografije su čak bili na drugim stranama, na obadvije druge strane, i kao pripadnici “JNA” i kao pripadnici “ABIH”, a danas su “siva eminencija hrvatskog vlastodršca”!!!

I onda, zapravo, ljudima koji su suvremenici i svjedoci tog vremena, zaista bude i mučno i čudno!!!

Pa dokle smo mi spali, Hrvati kao narod, u obadvije Domovine, da nas  “vode” i obilježavaju sve te važne obljetnice, oni koji nisu sudjelovali u obrani ili koji su bili na drugim stranama!!??

Nisam siguran da ijedan narod na svijetu bi sebi dozvolio ovakvo DNO, ovakvo poniženje, ali eto, kod Hrvata je sve moguće!!!

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)