Ramske vode povodom svjetskog dana voda!

Tim povodom objavljeno je niz fotografija koje odmaraju i dušu i tijelo, no, ta priča ima i drugu stranu, oni goru, ružniju!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

22. 3. je Svjetski dan voda.

A pošto je svijet doveden u takvu situaciju da smo u svakom segmentu i na svakom polju na rubu ponora i na ivici propasti, trebali bi se duboko zabrinuti i nad tim Elementom bez kojeg nema života, Vodom!!!

I taj dan se oglase mnogi, pričaju se hvalospjevi, pišu se hvalospjevi, objavljuju se najljepše fotografije na tu temu, i to se sve već 23. 3. zaboravlja kao da nikad nije ni bio Dan voda!!!

Pa tako su i tim povodom se oglasile i Ramske vode, ili netko u njihovo ime, uz općenit tekst o značenju vode za život priloženo je čitav niz fotografija koje izmamljuju uzdahe!

Međutim, za onoga tko živi u Rami to su samo bajke!!!

Jer, kud god kremo kroz Ramu, gdje god postoje ramske vode, bile one tekuće, stajaće, te iste ramske vode su ugrožene!!!

To može vidjeti svatko tko ima oči i tko želi vidjeti!

Dakle, iz kojeg god pravca i u kojem god pravcu kreneš, koji god potok ili rječicu pratiš, koje god jezero obiđeš naći ćeš isto!

Nema ni jednog ni potoka, ni potočića, ni rječice, ni jezera, pa ni obične bare ili lokve oko koje nema ogromne količine smeća i otpada!!!

Barem bi na taj dan trebali ti što skrbe ili što žive od ramskih voda, a to bi trebali raditi svakodnevno, obilaziti te ramske vode i vidjeti  u kakvom je stanju okoliš oko njih!

I vidjeli bi, i vidjet će da nastavili se tako još za kratko vrijeme neće biti nikakvog života u tim ramskim vodama!!!

Jer to smeće i taj otpad koji se neodgovorno i nekontrolirano baca u i oko tih ramskih voda učinit će svoje, pitanje trenutka, ali učinit će svoje, ubit će taj život koji još uvijek postoji u tim ramskim vodama, i ne samo ramskim!!!

Dakle, lijepo je čuti taj dan te silne hvalospjeve i poruke, i svašta nešto što ide uz takve prigode, međutim, već 23. i svaki drugi dan gledamo i živimo nešto sasvim drugo!!!

A ja sam siguran da je to izvodivo, imaju tamo ljudi, postoje u tim ramskim vodama ljudi koji rade, koji primaju plaću i koji žive od tih Ramskih voda, samo da malo povedu računa i da vide, a često su u kontaktu s tim vodama, i siguran sam i da znaju mnoge zagađivače tih ramskih voda, međutim, što se šuti, taj bi odgovor trebao dati netko tko je odgovoran i tko ima ovlasti za to!!!

Ali je sigurno i to je uočljivo svakom laiku i svakom običnom žitelju Rame pa i onome tko je u proputovanju kroz Ramu da su očite i očigledne ogromne količine smeća i otpada oko tih ramskih voda pa čak i u samim vodama!!!

To je činjenica od koje se ne može bježati, i to je činjenica pred kojom se ne bi trebale zatvarati oči, jer ako znamo da mi ništa što imamo nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo to sve što imamo, pa i vode, posudili od svojih potomaka, onda bi se morali puno odgovornije i ponašati svi, a poglavito oni čiji je to posao!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)