Narod koji ne drži do svoje prošlosti je narod bez budućnosti!!!

Piše: Ivan Filipović

 

Mi Hrvati i Katolici ne smijemo ni zaboravljati ni odricati se svoje prošlosti, pa ni one pod bilo kojim okupatorima i vladarima, a prošli su mnogi koji su okupirali i našu zemlju, i naša ognjišta, koji su nam uzimali sve naše i nametali sve svoje!

Dakle, mi se ne smijemo ni odricati ni zaboravljati ni tih vremena, jer postoji ogroman razlog zašto to ne smijemo raditi.

Unatoč svim tim okupatorima koji su nas pokušavali podrediti sebi, apsolutno podrediti, naši preci su sačuvali IDENTITET, i u nacionalnom i u vjerskom smislu, dakle ostali su i Hrvati i Katolici!!!

I to je dovoljan razlog da mi nikad, ali nikad, ne smijemo zaboraviti ta vremena!!!

To su teška vremena, teška prošlost naših predaka, ispisana krvlju, znojem, suzama, ali je sačuvana opstojnost, sačuvana je bit našeg naroda, temelje naroda, a to su VJERA I NACIJA!!!

I mi se ničega od toga ne smijemo ni stidjeti ni odricati!!!

Činjenica je da su u tome veliku ulogu imali i naši fratri, ponekad i neke političke vođe, ali u najtežim vremenima kad su odstupali i jedni i drugi, kad su bježali kraljevi, carevi, banovi i slični, kad su bježali fratri vodeći dio naroda sa sobom, dio naroda je ostajao!

Konkretno u nas u Rami, prije  oko tri i pol stoljeća su otišli svi fratri iz Rame i poveli dio naroda, ali ostao je veći dio naroda bez ikakve zaštite!!!

Ostavljeni su na milost i nemilost okupatoru!

Političku vlast su imali okupatori, u tom slučaju Turci, a duhovnu su imali fratri koji su otišli i odveli dio naroda!

Ovaj ostatak, većinski ostatak, Hrvata-Katolika u Rami je bio prepušten sam sebi, ali su imali čvrstu odluku i čvrstu vjeru, a Bog im je dao snagu, pomoć i moć da ostanu i opstanu!!!

Da su oni uspjeli mi smo živi dokaz, mi njihovi potomci koji i danas živimo u Rami!

Nisu otišli ni u Cetinsku krajinu, ni pobjegli bilo gdje, ostali su tu, a mi smo dokaz da su nam sačuvali sve, i vjeru i naciju!!!

Dakle, u ime svega toga, mi se nemamo pravo odricati tih prošlih vremena, a još manje pravo imamo svojim potomcima ne ostaviti barem ono što su nama naši preci ostavili, a to je ČVRST IDENTITET, i na vjerskom i na nacionalnom polju!!!

Moramo im ostaviti ČVRSTE TEMELJE HRVATSTVA I KATOLIČANSTVA!!!

To nam je zadaća, i na to nas obvezuju kosti naših predaka koje su ARMIRALE ovu zemlju i koji su znoj i krv prolijevali i živote davali za to, i unatoč svemu ostali su i opstali kao takvi!

To je naša zadaća od koje ne smijemo odstupiti ni milimetra!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)