Ramo moja, posječena!!!

Evo, priložiti ću nekoliko satelitskih snimaka s Raduše, Prodojnica i Sajina, ali ni druge šume nisu u boljem stanju, neke su još i gore!!!

Kako god, nad ovim bi se morali zabrinuti oni koji imaju vlast!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Da je BiH zemlja čudesa svjedoci smo svakog dana i na svim životnim segmentima!

Da je Rama u toj ZEMLJI ČUDESA tek Alisa u ZELJI ČUDESA koja se divi tim čudesima, i tome smo svjedoci skoro svakodnevno!

U ovoj priči tema je šume.

Poznato je da na razini Federacije nema Zakona o šumama.

Također je poznato da to nije spriječilo mnoge lokalne zajednice, od županija pa naniže, da naprave svoje Zakone ili Uredbe o šumama!

U onim županijama u kojima nema županijskog Zakona ili Uredbe o šumama, a takva je i naša HNŽ, sve su općine to riješile svojim Uredbama kroz Općinska Vijeća!

Međutim, Rama je jedina općina u čitavoj BiH u kojoj nema ni Zakona ni Uredbe o šumama!!!

U rami su šume ostavljene na milost i nemilost svojim “neprijateljima”!!!

Rezultat takvog “gospodarenja” je vidljiv kud god maknemo i kud god krenemo!!!

Ta današnja tehnologija otkriva možda i previše toga što neki ne bi ni htjeli da se vidi, pa tako iz tih zračnih snimanja možemo vidjeti da su pojedini dijelovi pod šumama toliko devastirani da se vidi kako tamo gdje su bile šume ostao je prazan prostor!!!

Prazan prostor je ostao, šuma nema, Zakona nema, Uredbe nema…..

U jednom trenutku je bilo nekoliko poduzeća za gospodarenje šumama u našoj općini, ne znam kakvo je sad stanje, jesu li sve ugašene ili životare, ali postoji jedno za zaštitu ili čuvanje šuma.

I to za zaštitu šuma je upito!

Upitno u smislu, radi li svoj posao kako treba???

Jer činjenica je da unatoč tome što postoji, što egzistira, što je uredno plaćeno i redovito, šume nestaju!!!

Kako nestaju to bi oni morali znati!!!

Da budemo jasni, obični mali ljudi koji sebi usjeku drva za svoje potrebe grijanja nisu ti štetočini i nisu to uradili!!!

Ja sam nekako siguran da općina na svojoj razini, kroz O.V. donese Uredbu po kojoj se drvo može kupiti da bi ogromna većina stanovnika općine to i kupila!!!

Uvijek je bilo onih koji su radili na rubu i s onu stranu zakona, da se ne zavaravamo, i toga će biti dokle bude ljudi, ali takve treba sukladno i tretirati!!!

To su toliki apsurdi s tim šumama da je to skoro za ne vjerovati.

Stalno se priča o nekakvim sukobima interesa, ovim ili onim, međutim, kad su šume u pitanju onda ta pravila ne vrijede!!!

Rama je poznata da oni koji štite i čuvaju šume su u isto vrijeme i oni koji posjeduju šumske strojeve za izvlačenje, pilane!!!

I danas u Rami imate slučajeve da oni koji rade na zaštiti šuma, uz taj posao, plaćen od države, imaju “dopunsku djelatnost” u kojoj rade u najmanju ruku sumnjivu eksploataciju tih istih šuma!!!

Šume nestaju, šumari se bogate, vlasti šute, i poslije nas će ostati GOLET kao poslije Mlečana!!!

I kao što rekoh na početku da je BiH zemlja apsurda i zemlja čudesa, i da je Rama u njoj ALISA u toj ZEMLJI ČUDESA, onda će ovo sve biti puno jasnije, međutim, pitanje je dokle smo spremni živjeti u toj zemlji čudesa, i dokle smo spremni DIVITI SE ZLIM LIKOVIMA IZ BAJKI???

Evo, i kod šuma je slično kao i kod ovaca, ovce se cijeli život boje vuka, a na kraju ih pojede čoban koji ih čuva!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)