Z.Z. “Agropromet” Prozor. (Tko je opljačkao Ramu?)

Kao što rekoh, ići ću s poduzećima koja nisu privatizirana, ali su opljačkana, pokradena, devastirana i uništena!!!

Piše: Ivan Filipović

Z.Z. “Agropromet” je bila Zadruga koja je djelovala prije rata i po kazivanju mnogih dijelila je tada one čuvene “zelene kredite” mnogim osobama koje su živjele u stanovima i tek po nekom istinskom poljoprivredniku.

U njezinu vlasništvu su bile ogromne površine, u samom Prozoru i neposrednoj blizini, bila je najveći zemljo posjednik u općini, kako je došla do tih posjeda ne bih, neka struka o tome kaže ako želi štogod reći, imala je također u svome posjedu i mnoge poslovne prostore u Prozoru kao i diljem općine skoro u svakome selu, ali u svakoj M.Z. zasigurno!!!

Potom je došao rat i sve je stalo, ili je barem tako izgledalo!??

Kad je poslije rata pokrenuta revitalizacija postojećih poduzeća, onih koja nisu prodana u privatizaciji, na red je došla i Z.Z. “Agropromet”.

Politika je u sva poduzeća imenovala Upravne odbore koje su činili većina iz politike i manji dio iz samih poduzeća, valjda radi odlučivanja i kontrole.?

Tako je bilo i u Z.Z. “Agroprometu”, znam mnogi će se upitati otkud mene na mjestu predsjednika Upravnog odbora, evo odgovora, ona druga dva člana iz politike su odbila biti!!!

Odmah smo pristupili raspisivanju natječaja za mjesto direktora, raspisali ga, prikupili ponude i zatražili od O.V. suglasnost za imenovanje direktora jer je pristigla samo jedna prijava na natječaj.

Dobili smo suglasnost O.V. i imenovali gospodina Juru Jelića za direktora.

 

 

Odmah po preuzimanju mjesta i ureda direktora, pregledom dokumentacije, ustanovljeno je da je Zadruga u vrijeme rata bila uvoznik ogromne količine alkohola i cigareta iz Hrvatske, iz Splita!!!

U tom vremenu direktor je bio Mato Anđelić, i on bi morao znati nešto više o tome, za koga je Zadruga uvozila tu robu, po čijemu nalogu i tko je bio krajnji korisnik te robe!!??

Ako ovaj uvoz nije VOJNA TAJNA onda bi Mato mogao reći nešto o tome, jer zna, ako je pak to VOJNA TAJNA, onda je to druga stvar!!??

U tom mome-našem mandatu od dvije godine, odgovorno tvrdim, sve što je od Zadruge uzeto od zemlje bilo je onaj prostor za proširenje Gradskog groblja!!!

Ni jedan kvadrat više nije uzet, prodat ili poklonjen bilo kome, uz odobrenje ili potpis nas dvojice, Jure i mene, jer zajedno smo došli, zajedno otišli!!!

Poslije te dvije godine više nisam imao nikakva dodira s tom Zadrugom, a i to vrijeme dok sam bio predsjednik Upravnog odbora sam od strane uposlenika gledan kao netko koga najradije ne bi gledali!!!

Napomena, u te dvije godine kao predsjednik Upravnog odbora nisam uzeo, dobio ili naplatio ni jedne marke ni kao naknade ni po bilo kojoj drugoj osnovi!!!

Mislim da sam jedini koji je bio u tim strukturama Zadruge koji nije dobi PLAC od te Zadruge, iako se ga dobili mnogi koji nisu imali nikakve veze s Zadrugom, ili barem ne službeno!!!

Ne žalim, navodim samo neka se zna!!!

Onda su došli neki drugi ljudi, ne znam ni koji jer me nije zanimalo, i od Zadruge napravili JUAVNU KUĆU!!!

Od veleposjednika su napravili SIROMAHA!!!

U tih dvadesetak godina Zadruga je ostala bez ičega, sve je nestalo, prodano, podijeljeno, uzeto, kako god, ali je Zadruga dovedena do PROSJAČKOG ŠTAPA!!!

Kad je na vlast došla aktualna vlast i brigu o “razvoju općine” preuzeli “stručni tim”, u Zadrugu su doveli stručnjake koje su vraćali iz mirovine da pokrenu POSRNULOG DIVA!!!

U jednom trenutku je bila od VITALNOG NACIONALNOG INTERESA općine i kao takva povlaštena u svakom pogledu, a poglavito u financijskom!!!

Jedno vrijeme je bila jedna od “perilica” u sustavu “javnog pranja”!!!

Zadruga je danas KLINIČKI MRTVAC kojega još od POKOPA dijele UMJETNA KOMA u koju su je smjestili tek da bi izbjegli TROŠKOVE SPROVODA!!!

Dakle, umrtvili su je, doveli su ju u KLINIČKU SMRT, stavili ju POD APARATE, tek toliko da ju ne moraju pokapati!!!

I to je danas Zadruga koja je u neka vremena bila VELEPOSJEDNIK, u svakom smislu i svakom pogledu, ali eto, LAKOME LJUDSKE OČI NEMAJU SMILOVANJA!!!

Ovih ću dana zatražiti dolazak u Zadrugu Inspekcije i SIPE pa neka vide i utvrde činjenično stanje, nađu odgovorne i skinu stigmu s onih koji su čisti!!!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)