Što se promijenilo od Isusova vremena do danas???

Ne puno, barem ne puno u kršćanstvu, a napose u nas katolika!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Ovdašnja Katolička crkva, ili kako ju neki zovu, Rimska crkva, se u potpunosti može usporediti s vremenom Isusova boravka na zemlji.

Isus Krist je u to vrijeme imao svojih dvanaest učenika, apostola, kojima je svakodnevno otkrivao sebe, istinu o sebi, kojima je pokazivao i dokazivao na praktičan i jasan način tko je On, koji su se ne jedanput nego masu puta uvjerili u Njegovu Božansku stranu!

U isto vrijeme među njih dvanaest odabranih je bilo različitih osobnosti, karaktera, ponašanja, kako god, u to vrijeme dok je Isus Krist tu među njima, i tijelom i duhom, dok im svaki dan pokazuje tko je On zapravo, oni se u isto vrijeme kolebaju!!??

Vrhunac te njihove neujednačenosti, tih njihovih slabosti vrijeme muke i smrti Isusa Krista, pa i jednim dijelom neposredno poslije uskrsnuća!!!

U privođenju Isusa Krista na ta saslušanja, ta mučenja, te obavijesne razgovore, Petar koji je bio najglasniji među njima i najhrabriji, koji je preuzimao i vodio glavnu riječ u ime svih i ispred svih, on je prvi zanijekao Isusa Krista!

Prije toga Juda puno puta svjedočio Isusovu Božanstvu da bi ga za malo novca, sitnu lovu što bi rekli, prodao Boga, prodao Isusa Krista, a znao je tko je On zapravo, ali svejedno, on je za tih trideset srebrenjaka prodao Isusa Krista!!!

Kad je uzeo novac, i kad mu je savjest proradila, i kad je vidio što je učinio, bacio je te novce pred one koji su mu ih dali rekavši im “Predao sam vam pravednika”, nije mogao podnijeti tu svoju pogrešku, otišao je i objesio se!!!

Jedan primjer, jednog čovjeka i jednog ponašanja.

Nedugo poslije, Petar koji je u vrijeme Isusova hapšenja potegao mač i odsjekao uho jednom od isljednika koje Isus vratio na mjesto, kojemu je Isus Krist u trenutku dok je Petar govorio kako će on ako treba s Isusom u smrt i kako ga nikad neće ostaviti, Isus mu reče ” kažem ti, još prije nego se pijetao treći put oglasi izdati ćeš me”!!!

Onaj isti Petar kojemu je Isus Krist rekao, “Petre, ti si stijena, i na toj stijeni ću sagraditi Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati”, kad ge prepoznala jedna obična žena i rekla stražarima da je i on jedan od Njegovih, on je zanijekao, i tako tri puta!!!

Petar je shvati što mu je Isus rekao, izišao je i gorko plakao kajući se, a bit vjere i jest da se možeš pokajati!

To je drugi primjer, druge vrste čovjeka i druge vrste karaktera!

Treća vrsta su oni ostali učenici koji su se razbježali, šutjeli i pokušavali zaštiti sebe i svoj život, po onoj današnjoj, “šuti trpi, i dobro je, a može i gore”!

To je opet treća vrsta ljudi i karaktera!

Četvrta vrsta je Toma koji nije vjerovao drugima tražeći da se osobno uvjeri, što mu je Isus Krist i udovoljio.

Tako je i danas!

I danas postoje sve te vrste ljudi, svi ti karakteri, i na žalost rade sve one greške koje su radili i učenici!!!

Današnji Petar opet taji Isusa Krista!

Opet ga izdaje i prodaje, i dalje tvrdeći kako ga “ljubi”!!!

Onda je bio jedan Juda, danas bezbroj “juda” koji Ga prodaju za veće ili manje škude!!!

Ovi današnji se ne vješaju radi toga!!!

I danas je puno onih koji šute!

Šute kao da se to njih i ne tiče!

A tiče ih se, itekako!!!

Oni nisu učili da šute!!!

A narod?

Narod je kao i u ono Isusovo vrijeme, ili ono vrijeme poslije Isusove smrti, prepušten sam sebi, prepušten strahu, i svaki dan je sve više u strahu, u progonstvu, jedino mu ostaje VJERA u Isusa Krista jer ga Krist neće ostaviti kao što nije ostavi ni te svoje učenike iako su oni Njega ostavili, zatajili, prodali,…

Izreka kaže, udari pastira i stado će se razbježati te će postati laka meta zvijerima, a kod nas danas je na snazi sprega “pastira” i zvijeri koji zajedno žele uništiti STADO!!!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)