Tvrtko i Uzdol.

Kad god pođem prema Uzdolu i prođem pored one velike kamene gromade na ulazu u Ponir prođu me neki čudni trnci i osjećaji koje ne mogu zadržati u sebi, stoga ću uvijek o tome govoriti!!!

 

Mit ili nečiji hir?

Piše: Ivan Filipović

Za ovu povijesnu nepoznanicu koja se zove Tvrtko, za koju neki tvrde, neki čak i vjeruju da je postojao u neka vremena, ja osobno niti vjerujem niti osporavam.


Jedni tvrde da je Srbin, drugi da je Hrvat, treći čak da je Bošnjak, (što tada nije ni postojalo), i što je, po meni, najbliže istini.
Jedni tvrde da je napisao neki “virman” dubrovačkoj vlasteli, kako bilo, za nas Hrvate ovoga vremena i ovoga podneblja sasvim nevažan lik i nebitan u svakom pogledu.
Ali eto, očito je nečijom voljom ili nečijom prevelikom pameću želi nam se, i do sad uspijeva, nametnuti ta nepoznanica kao nešto bez čega, zapravo, ne bi bilo ni nas!??
I eto, za njega se nađe koliko god treba novca, završi mu se jedan spomenik, pa drugi, čak se radi na tome da mu se daruje Dan općine.
A s druge strane Uzdol!
Ako Uzdol gledamo kroz prizmu stradanja, može se bez imalo razmišljanja nazvati RAMSKOM KALVARIJOM!
Na tako maloj lokaciji i za tako malo vremena ubijena su 41 Hrvat, Uzdoljak, branitelja Uzdola!
Dakle, bez Uzdola, bez njegovih žrtava i branitelja danas ne bi, sasvim sigurno, ni pričali na ovome mjestu i u ovom kontekstu, niti bi se pojedini baškarili tu, u ovom kontekstu.
Sasvim sigurno je da bi mnogi od njih koji sada odlučuju, odlučivali i pod nekim drugim bojama, i u drugim odorama!!!
Dakle, za te žrtve Uzdola koje nisu samo Uzdoljani, tu ima žrtava od Kozla do Uzdola, iz svakog dijela Rame, taj Tvrtko je SOL NA RANU!!!
Svi poginuli za Ramu, ZASIGURNO, nisu bili za toga Tvrtka kojega nam nameću.
Stoga, mi njihovi prijatelji, suborci, nećemo dozvoliti da taj Tvrtko zasjeni njih!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)