“KABADAHIJSKI VLASTODRŠCI”!!!

Piše: Ivan Filipović

Hrvatski narod u BiH je preživio i najteža vremena, kad su razni okupatori koji su “protutnjali” ovuda pokušavali “preodgojiti” Hrvate i podrediti ih sebi.
Doduše, uvijek je bilo onih POPUZANA koji su pristajali na takve stvari, takvih ima i danas, i takvih će biti dokle bude svijeta.
Ali, ostala je glavnina.
Ostao je temelj!
Ostao je kostur!
Ostalo je ono što se nije dalo ni slomiti ni podrediti!!!
Uvijek je bilo i onih posebno ponosnih i prkosnih koji nisu prihvaćali te torture, tih režima, i koji su na svoj, sebi svojstven način, pokušavali usprotiviti se režimima i boriti se protiv njihove tiranije!
Neki su se zvali Uskoci, neki Hajduci, i još čitav niz raznih naziva.
A te pojedince i skupine koji su pokušavali oduprijeti se zulumu i spriječiti zulumćare u daljim zlodjelima, narod je iznimno cijenio!
Jedni od poznatih skupina su bili Hajduci.
Kod nas, u našim krajevima,posebno su ostali upamćeni Hajduci Mijata Tomića i Hajduci Andrijice Šimića!
To su bile skupine Hrvata koje se nisu slagale i nisu mogli podnositi zulume turskih osvajača na svojim životnim prostorima.
Negirali su načine njihova vladanja i sustav vrijednosti.
Odmetnuli su se u brda, u šume, i od tamo su djelovali na sebi svojstven način, i za ta vremena prilično učinkovit način!
Zaustavljali su te karavane tih pljačkaša iz pljačkaških pohoda, uziali im opljačkano i dijelili sirotinji.
Zadržavali su za sebe što im je bilo potrebno, ostatak su dijelili sirotinji i onima koji su bili opljačkani.
One posebne “kabadahije” koje su bili na glasu, koji su se posebno isticali u svojim nečasnim radnjama prema Hrvatima, njih su brutalno kažnjavali, i na kraju bi ih ubijali!
Dakle, iako male skupine, iako izvan sustava, iako izolirane, iako praktički bez prijatelja, imali su neke jatake, ali ni jataci nisu bili svi pouzdani!
Najbolji primjer je jatak i kum Mijata Tomića, Ilija Bobovac, koji ga je izdao!
Dakle, postojao je način, i postoji način.
Pa i danas postoji način odbijanja poslušnosti ovome “kabadahijskom sustavu” i ovim “kabadahijskim vlastima”, i “odmetnuti” se u nove Hajduke!
Danas više nije potrebno otići u Vran i kriti se, to je praktički nemoguće, ali postoje drugi načini da se to itekako učinkovito odradi!!!
Ja se iskreno nadam da će se u skoroj budućnosti tako nešto i dogoditi!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)