Bogataši i sirotinja.

Piše: Ivan Filipović

Bogatstvo i siromaštvo krajnje su suprotnosti i vjerni suputnici, jer zapravo jedno bez drugoga ne mogu.
Kroz povijest su se ispreplitali, ovisno od poretka do poretka.
Smjenjivali se na vrhu, ratovali do istrjebljenja, a uvijek su bili bliski suradnici, zapravo rođena braća!?
Nekakva logika nalaže da oni koji puno rade puno i imaju, pa su sami time i bogataši, a oni što malo rade ili uopće ne rade, ili nemaju ništa pa su automatski sirotinja.
Prvi bi po toj logici bili gospodarstvenici, poduzetnici, a drugi bi bili neradnici i nezaposleni.
U normalnim društvima i uređenim državama tako i je, ali u našoj lijepoj BiH čak ni logika ne vrijedi, ne pika se!
U BiH su političari i svećenstvo bogataši, a svi drugi su gola sirotinja!!!
Kod nas i nema gospodarstvenika i poduzetnika jer svi oni otišli u političare.
Jedni su iz gospodarstva u politiku otišli da zaštite imovinu stečenu na sumnjiv i kriminalan način, jer politika je pancirka koja štiti tu njihovu sumnjivu imovinu!
I dok traju u politici trajati će i u svome imetku, stoga se svim silama bore ostati i opstati u politici, pa na bilo kojoj razini, jer u protivnom sve ode u nepovrat, a oni u zatvor!
Drugi su pak kroz politiku došli do svega, do unosnih dionica unosnih tvrtki, članstva u raznim dobro plaćenim upravnim, nadzornim i inim odborima!
Danas nema ozbiljne tvrtke koja nešto znači u poslovnom svijetu da je samostalna, sve su pod političkom šapom ovih ili onih!
Svi reže jedni na druge, ali se ne ujedaju jer je kolač dovoljno velik za sviju!
Ako pogledamo da od najmanjeg lokalnog javnog poduzeća pa do glavnih državnih giganata vlastodršci kontroliraju kroz svoje direktore, upravne i nadzorne odbore, vidjet ćemo da im je cilj samo uži krug.
Jer da nije tako vidjeli bi diljem BiH sretne i zadovoljne radnike, kako sretni i zadovoljni odlaze na posao i s posla!
A što vidimo?
Vidimo obespravljenu masu, nove robove, koji na ulicama i pred institucijama svako malo traže svoja prava koja im je netko pogazio!
A što mislite tko?
Nitko u ovoj državi tko živi od svoga rada nije zadovoljan, od poljoprivrednika do sveučilišnih profesora, jer svima su ugrožena prava, pokradene pare i osakaćeno dostojanstvo!
Pare koje su trebali dobiti poljoprivrednici koji u znoju lica svoga rade da prežive, završiše u džepovima ministara, njihovih kumova i rođaka, a pare od ostalih resora završiše u džepovima “snalažljivih” direktora i sindikalaca koji su igrači politike, jer da nisu ne bi to ni smjeli ni mogli raditi!
Dok sirotinja prosvjeduje po ulicama i ispred ureda visokih i niskih predstavnika tražeći svoju crkavicu dotle “ovozemaljski bogovi” kroz Parlamente i Zakone podižu svoja prava i ovlasti do bogovskih visina!!!
Sve one časne iznimke koje su se pokušale usprotiviti ovakvom načinu funkcioniranja završili su neslavno, nestale su s političkog i gospodarskog obzorja ove oaze kriminala zvane BiH!!!
I ujio vuk kenjca!
Drugi po redu bogataši su svećenstvo.
Od rata do sad na području BiH više je uloženo u vjersku infrastrukturu nego u sve ostale segmente života zajedno!
Kamo god kreneš kroz ovu napaćenu zemlju vidjet ćeš velebna vjerska zdanja svih vjera i religija, čitava carstva opasana kamenim zidovima i kovanim ogradama!
Vidjet ćeš bijesne “četverotočkaše” koje ponosno voze vjerski velikodostojnici!
Vidjet ćeš Armanijeva i druga markirana odjela pa i službene odore u vidu mantija, habita i kako se sve zovu!
Svi se nečim bave, nekim vjerskim turizmom, kulturnim turizmom, na sve strane prodaju šarene laže!
Dok su “vjerski turistički kapaciteti” sve više popunjeni, dotle su bogomolje sve više prazne jer tamo ništa ne nude za gladne vjernike i džematlije!
Ako si slučajno drznuo se progovoriti o ovome odmah te osude, nisi više dobar vjernik, dobar nacionalista, jer zaboga, dirnuo si u nedodirljivo, dirnuo si u “svetinje”!
Ovo se sve događa u državi u kojoj se ministar=sluga u prijevodu, ali samo u prijevodu, pretvorio u robovlasnika, a pastiri postadoše goniči!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)