Vjeruje li onaj koji ne ostavi novac u korpe???

Isusa su njegovi učenici, učenik, prodali za novac, danas to isto rade sljedbenici kojima je dao ovlasti na zemlji, zanimljivo!!!

Piše: Ivan Filipović

Ovaj protekli mjesec, lipanj, je bio pun svetkovina i blagdana, i na tim svetkovinama se moglo vidjeti svega.
Moglo se vidjeti puno toga što je u duhu kršćanstva, u duhu katoličanstva u duhu vjere, a na žalost moglo se vidjeti ponešto i što se kosi duhom vjere, što je zapravo poganski.
Dakle, u duhu vjere se moglo vidjeti mnoštvo hodočasnika, vjernika koji su došli na te svetkovine i blagdane pomoliti se, vjerojatno, mnogi i sa zavjetima, i zaista je bilo lijepo vidjeti veličanstvene brojeve vjernika koji su jedino u duhu vjere došli na ta mjesta.
To je ono zbog čega zapravo i postoje ti blagdani i te svetkovine.
Moglo se vidjeti pristiglih sa svih strana, sa svih strana iz Domovine i sa mnogih strana iz dijaspore.
Ovi naši krajevi su mahom s jakom dijasporom, jer to su, uglavnom, iseljenička mjesta iz kojih se uvijek iseljavalo, a rijetko kad doseljavalo.
Kad su ti blagdani, svetkovine, patroni i zaštitnici tih župa i mjesta, tada i ta dijaspora, bez obzira gdje živi, uskladi svoje radne obveze, uzima godišnje i dolaze u svoje rodne krajeve biti nazočni proslavi toga sveca, toga blagdana.
Naravno, bilo je tu i dirljivih i emotivnih susreta rodbine i prijatelja koji se nisu dugo vidjeli, bude čak i suza radosnica, a iznad svega se tu mogla osjetiti vjera!!!
Ljudi vjernici su dolazili, a sve drugo je bilo nevažno.
Svi su imali svoje razloge, potrebe i zavjete, a cilj im je bio zajednički, cilj je bio doći, biti nazočan, pomoliti se i vratiti se domu svome sretan i zadovoljan!!!
Na žalost, i u našoj vjeri puno toga poprima ili bolje reći vraća se na poganska načela, tako se i na tim mjestima i na tim blagdanima moglo vidjeti tih poganskih običaja.
Nisi mogao doći nigdje, ni na jednu svetkovinu bilo kojega patrona, bilo kojega sveca i bilo kojega zaštitnika bilo koje župe, a da nisi pored kipa ili slike toga sveca našao i korpu, korpu u koju se ostavlja novac!!!
Dakle, prije svega to su poganski običaji još iz vremena prije Krista, i poganski običaji su se održavali i u vrijeme Krista, sjetimo se one biblijske kad je Isus našao u Hramu trgovce koji su tu prodavali sve, a napose potrebno za prinošenje žrtava paljenica.
Tu su prodavali nešto što bi neki drugi kupovali pa prinosili žrtve paljenice.
Znamo i kako je to završilo, Isus je potjerao te trgovce iz hrama, pobacao im stolove i rekao im neka se gube i neka od Kuće Oca Njegova ne prave kuću trgovačku!
I otišli su, međutim, evo preko dvije tisuće godina poslije Krista slični trgovci opet prave kuću trgovačku od Kuće Oca Njegova!!!
Stavljaju pored slika i kipova korpe u koje misari stavljaju svoje priloge.
Ja nisam baš siguran da je to vjerski i da je to katolički?
Puno sam sigurniji da je to poganski.
I nekako sam siguran da se ima puno razloga to ne prakticirati, barem ne u današnja vremena!
Danas su primanja svećenika puno bolja i puno sigurnija pa su im životi na višoj razini, i siguran sam da je vraćanje na poganske običaje bespotrebno.
Možda sam ja u zabludi, možda to treba biti tako?
Ali ja i dalje ostajem pri svome da je to poganski i da to treba ukinuti i eliminirati iz vjerskoga života!
Dakle, u današnje vrijeme nije baš da su svećenici primorani na takve stvari, ali eto, korpe još uvijek prate sve svetačke kipove i slike!!!
One su, na žalost, još uvijek neizbježne, ja bih nazvao poganskim folklorom na vjerskim obilježjima i svetkovinama!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)