Nemoral općinskih režimlija!!!

Pred Zakonom nismo svi isti, ali ćemo biti pred Bogom!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Zakon o javnim nabavkama je donesen pod patronatom, da ne kažem pritiskom, međunarodne zajednice s ciljem smanjenja korupcije i pogodovanja kod obavljanja javnih poslova koje financiraju institucije vlasti.

Međutim, nije to baš tako ispalo.

Naša općina, općina Prozor-Rama, poglavito općinski režim, jer ovo klasičan promjer režima jednog lica, su klasični primjer da je Zakon o javnim nabavkama samo mrtvo slovo na papiru!!!

Navedena institucija je pokazatelj da postojanje Zakona o javnim nabavkama ne znači i zakonsko provođenje tih javnih nabavki!!!

Više je nego očigledno, ne možda u svim javnim nabavkama koje provodi općinski režim, ali dobar dio tih javnih nabavki krši Zakon o javnim nabavkama.

Primjera je previše, navesti ću samo neke.

Održavanje i izgradnja lokalnih cesta su jedan od evidentnih primjera.

Može se na natječaj javiti bilo tko, ali poslove dobiju tek dva poduzeća simbolična naziva, Putovi Grude i Livno Putovi.

Svatko drugi koji se javlja može biti povoljniji ali posao dobiju ta dva poduzeća, naizmjenično!!!

Pitao sam neke od sudionika natječaja kako to?

Odgovor je; pa s njima su već dobro uhodani oko pranja novca i povrata viška toga novca onima koji su ga uplatili!!!

Kako je moguće, pitam dalje?

Pa tako, veli, što su korumpirali dobar dio tužiteljstva i sudstva, a oni ih štite od progona!!!

Drugi primjer je kako se odabranima može pogodovati zaobilazeći Zakon o javnim nabavkama je mogućnost da se poslovi do visine 5 ili 6 tisuća km mogu dodijeliti poduzeću bez natječaja, onako na brk, št bi se reklo.

I onda pojedinci godišnje naplate i milijunske iznose sve po tim dozvoljenim tranšama!!!

Ali, najkriminalniji primjer kršenja Zakona o javnim nabavkama je prijevoz učenika!!!

Dakle, tu je Zakon jasan kao dan što sve sudionik u prijevozu učenika treba imati da bi uopće mogao aplicirati na taj natječaj.

Međutim, kod nas se događa sasvim suprotno od zakona, kod nas glavninu prijevoza učenika radi općinsko  Javno poduzeće čiji je osnivač i 100% vlasnik općina, i kao takvo je u izravnom sukobu interesa jer ista institucija daje posao i vlasnik je poduzeća kojemu ga daje!!!

To je za svakoga normalnoga klasični sukob interesa, osim direktne sudionike ovoga kriminala i pravosudne institucije koje se jagme koja će se prije “izuzeti” od nadležnosti odlučivanja o tome!!!

Postoje nekakve agencije za odlučivanje o sukobu interesa, ali oni redovito odgovore kako oni nisu nadležni!!??

Nađu oni u moru tih pravničkih gluposti nekakve paragrafe na koje se nakače i opravdavaju svoju nenadležnost!!!

Pa raspustite se ako niste ni za što nadležni osim uzimanja novaca, kroz plaće ali i mito i korupcije!!!

Jednako tako protivno Zakonu o javnim nabavkama općina dijeli, kapom i šakom, te “kućne prijevoze” učenika i određenim privatnim osobama plaćaju na ruke ili na privatne račune prijevoz vlastitoga djeteta ili vlastite djece!!!

Ili čak i većeg broja djece, u jednom trenutku je bilo na platnoj listi tih kriminalnih radnji blizu dvadeset osoba, a među niima čak i pravnih lica koji su protuzakonito to radili!!!

I da vrhunac kriminala bude baš u zgradi općine pobrinuo se lik koji je idejni tvorac mnogih sumnjivih radnji koje se događaju unutar općine!

To je isti lik koji je uništio prijevozničko poduzeće koje je s kompanjonima “privatizirao” i osmislio ovo novo,  “Javni prijevoz” koji radi to što radi uglavnom zahvaljujući njemu!!!

Dakle, taj lik, mimo Zakona o javnim nabavkama, mimo svih procedura dodijeli sebi jednu liniju, iznajmi od jednog privatnika kombi 8+1, vozilo koje spada u kategoriju osobnih vozila i kao takvo ne može služiti u javno prijevozu, dadne posao vozača jednom jadnom napaćenom Ramljaku za neku crkavicu i on obavlja prijevoz učenika na takav način!!!

Dakle, to je taj vrhunac kriminala, vrhunac nemorala, vrhunac ako hoćete i moralnog bluda koji dolazi iz vrha općinskog režima, od samoga vrha!!!

I što je najgore od svega, oni su dobro, što bi rekao jedan njihov habab , “potabanali” mnoge  sudsko tužiteljske institucije koje se ogluše na svaku reakciju i svaku pristiglu prijavu!!!

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)