“Zaslužnici” bez pokrića, kao čekovi Fikreta Abdića iz Agrokomerca!!!

Apsurdi koji mogu proći samo kod Hrvata, a najplodnije tlo im je u Rami!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Čudne zgode ili nezgode koje se mogu vidjeti jedino u Rami, ako ne jedino onda najčešće!!!

Počeci organizacije obrane i pripreme za rat koji je bio očigledan i na pragu nisu prošli bez čudnih ali i opasnih scena i događaja.

Formiran je Krizni štab koji je bio političko krilo koje je trebalo organizirati obranu, naoružati dragovoljce i Spremni dočekati neprijatelja.

To je bila, uglavnom, ona ekipa koja je odradila i političke promjene, uz još neke nadodate.

Kasnije je formiran i Operativni štab koji je bio zadužen za konkretne stvari u organizaciji i provedbi obrane.

No, prije Operativnog štaba kad je tek pokoje oružje stizalo u Ramu bilo je komičnih pa i zabrinjavajućih scena, meni je ostala jedna posebno u sjećanju.

Kad je stiglo prvo oružje u Ramu, a među tim oružjem je bilo nekoliko PPŠ-ova, ruskih kratkih strojnica koje su koristile pištoljsko streljivo koje je predviđeno za bliske borbe, ili ulične borbe, jer su imale doboše u koje staje 100 komada metaka i kao takve su jedino tu mogle imati učinkovitost.

I kad se raspravljalo kako podijeliti to oružje, poslije objašnjenja djelovanja i mogućnosti tih PPŠ-ova, javi jedan vrli “strateg” i kaže, ” ja predlažem da te PPŠ-ove dodijelimo u Prozor, jer jedino Prozor ima ulice”, valjda pri tome misleći kako se jedino u Prozoru mogu voditi ulične borbe!!??

Dakle, odmah se vidio ogroman strateški potencijal kod dotičnoga.

I zaista, dotični je izišao iz rata s najvećim činom do generala i kao takav otišao u povlaštenu mirovinu i uživa, i vjerojatno daje savjete iz ratovanja, a poglavito iz uličnih borbi!!!

Drugi primjer je kad je već rat bjesnio, Hrvatska krvarila, trećina okupirana, stvorene te nekakve UNPA zone koje su zadržavale postojeće stanje, a “JNA” prebacila snage u BiH.

Ravno je spaljeno, sve je napeto, pripreme se odvijaju u skladu s mogućnošću, sastanak je Operativnog štaba, na tome sastanku je netko od dragovoljaca u pogrdnom kontekstu spomenuo “JNA”, tada jedan član Operativnog štaba, doduše kooptiran kao pojačanje, pobunio se riječima, “gospodo, nemojte vrijeđati tu vojsku, jer i ja sam oficir te vojske”!!!

Zamislite.

Rezultat je isti kao i kod prvog “stručnjaka”, izišao je s istim činom kao i ovaj prvi i otišao u zasluženu mirovinu kao visoki časnik!!!

To su, dakle, dva primjera koja su rezultirala najvećim činom osim generala, akteri tih priča su završili karijeru s najvećim činom, osim generala!!!

Kad pomisliš to je dno, pojave se i gori primjeri.

Ljudi koji nisu bili sposobni za “JNA”, NISU BILI SPOSOBNI, “JNA” nije nesposobne, invalide ili polu invalide, “JNA” je uzimala zdrave momke!

Bila je regrutacija, liječnički pregled i ako nisu potpuno zdrav nisi mogao na službu u “JNA”!!!

Sve drugo je nešto treće, odlazak u “JNA” je bio OBAVEZA, ali OBAVEZA za zdrave momke, ili u “JNA”, ili u zatvor pa opet u “JNA”!!!

Međutim, bilo je onih koji nisu bili sposobni za službu u “JNA” i nisu bili u službi, ali su u HVO-u dosegnuli vrh!!!

Dakle, nisu generali, ali odmah ispod generala!!!

Ti koji nisu bili sposobni za “JNA” u HVO-u dosegnuli vrh!!!

Bilo je i onih koji su bili nesposobni za “JNA” pa su u HVO-u zaradili činove, doduše niže, i mirovine kao “neophodan kadar”!!!

Što je u pitanju?

“JNA” koja je nekima od nas bila mrska, ali je imale sve potrebne vojne strukture, i koja je odbijala nesposobne u svoju službu, a HVO koji nije imao nikakav ustroj na početku, prihvaća sve, i hrome i sakate, i oficire i podoficire te iste “JNA”, i sve ono što je “JNA” škartirala postade “kamen zaglavni” u HVO-u!!??

I kad pomisliš to je dno, pojave se nova dna koja svu logiku bacaju u blato.

Likovi koji su bili na službi u HVO-u, na visokim obavještajnim pozicijama, kroz rat prodaju VOJNE TAJNE neprijateljima pa i novinarima, i umjesto kazne oni dobiju najveće činove prije generala, najveće mirovine i danas se šeću kao oni čije su biste bile u parku u Prozoru!!!

Dakle, oni iz rova, sa prve ctre, danas preživljavaju radeći po bijelome svijetu, a ti “heroji i stručnjaci” uživaju NE SVOJIM ZASLUGAMA!!!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)