Novac i njegove mane!!!

Novac je od pamtivijeka činio razna čuda, zbog novca se radilo svašta, ubijalo, izdavalo, mijenjalo i nacije i vjere,…

Najpoznatija izdaja zbog novca, barem nama kršćanima, je ona kad je Juda izdao Isusa za 30 srebrnjaka!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Što sve novac može učiniti?

Dakle, taj novac koji je, mnogima, postao mjerilo svih vrijednosti, čini čudesa!

Od neprijatelja pravi “prijatelje”, a od braće i prijatelja, neprijatelje!!!

Evo, opet ću primjerom iz naše općine ilustrirati ovu činjenicu.

Dakle, govorit ću o proračunskom novcu koji nije mali, ne samo da nije mali nego je i najveći općinski proračun u BiH, izuzmemo li veće gradove.

I oko toga proračuna se lome politička koplja, padaju političke glave, rodbinske i prijateljske veze, a na drugoj strani se stvaraju “jaki savezi” između neprijatelja.

Taj proračun je prouzrokovao mnoge političke turbulencije i pucanja u politikama Hrvata Rame i podijelio Hrvate na smrtne neprijatelje jedni drugima!!!

Tu su razne političke stranke i opcije koje žele dio toga kolača zvani općinski proračun, i rade sve i spremni su na sve kako bi došli do toga kolača, od najnižih podmetanja preko sudskih procesa do podvala koje mogu nekoga i glave koštati, ali sve su spremni za taj dio kolača!!!

Dakle, Rama je podijeljena u političkom smislu, podijeljena do bola!

Taj novac i politike su napravile podjele i među svećenicima Rame, podjele veće nego ikad, podjele veće nego u vrijeme Ahdname, na one ahdnamaše koje je štitila Ahdnama i one progonjene od davatelja te Ahdname!!!

I danas postoje oni u milosti lokalnog “sultana” koji dobiju sve što požele i oni koji od tog istog “sultana” ne dobiju ništa, a da ima moć, najvjerojatnije, strpao bi ih u tamnice ili skratio za glavu!!!

Danas, osim što ne lete glave, podijeljenost je još gora, toliko je izražena da se mržnja osjeti u zraku!!!

Dakle, taj proračunski novac je i to podijelio, podijelio je i to što ne bi smjelo imati veze ni s novcem ni s politikom!

Moglo bi se o podjelama još danima pričati i pisati, međutim, sad ću se osvrnuti na te saveze koje taj proračunski kolač stvara.

Vratimo se u vrijeme odmak poslije rata i formiranje prvih civilnih vlasti kad su stranci nametnuli pravila da općine u kojima žive miješana stanovništva načelnik i predsjednik vijeća ne mogu biti iz istoga naroda.

To se u početku primjenjivalo, međutim, kako je vrijeme odmicalo tako su se stvarale podvale.

Opet su podvale rađene na štetu Hrvata tako što su se Muslimani izjašnjavali kao Hrvati i zauzimali poziciju koja pripada Hrvatima!!!

To Hrvati nisu radili, mada i među Hrvatima ima onih koji su se zbog pozicije spremni odreći i nacije i vjere, ali eto, koliko je meni poznato nisu!!!

Kako je proračun rastao tako su se i suradnje pojačavale.

Kad su aktualni vlastodršci došli na vlast napravili su takav savez, ja bih rekao neraskidivi, malo simbolike ću unijeti pa ću reći da je taj savez sliča “savezu sa gore Sinaja”, “savez neraskidivi”!!!

I ništa tu ne bi bilo čudno da je taj savez iskren.

Savez sklapaju dvije strane koje se u normalnom političkom životu tada nisu slagale ni u čemu.

Savez stvaraju HDZ1990. i SDA.

SDA je tada i danas bila i ostala najradikalnija muslimanska opcija u BiH!

HDZ1990. je stvoren na tvrdnjama kako je HDZBIH postao popustljiv pa su oni odredili “spasiti” Hrvate BiH od asimilacije!!!

I takav HDZ1990. stvara “neraskidivi savez” sa SDA!

Unatoč činjenici da taj SDA izmišlja i dodaje nepostojeće zločine i žrtve u Rami nad Muslimanima, taj “ultra desni” HDZ1990. stvara “neraskidivi savez” s tim lažovima i krivotvoriteljima!!!

Ni s druge strane nije ništa bolje.

I SDA čiji su ondašnji dužnosnici i AID-ovi operativci tvrdili da su visoki dužnosnici HVO, a tada već viski dužnosnici HDZ1990. , ranjenim Muslimanima uzimali krv  u Ratnoj bolnici u Rumbocima!!!

Ni te tvrdnje i s jedne i s druge strane nisu bile ni prepreka ni razlog za stvaranje tako jakog saveza kojega ništa ne može poljuljati!!!

Ovaj me savez neodoljivo  podsjeća na onaj savez iz komunističkih vremena koji se zvao “bratstvo i jedinstvo”!!!

I danas takav savez funkcionira.

Međutim, mene ne brinu pa i ne čude ti koji su stvarali te saveze, mene brinu i čude branitelji i obični ljudi, iz oba naroda, koji znaju istine, ali su prihvatili te njihove savezne podvale, koji su pognuli glave i prihvatili sve što im plasiraju!!!

Naravno, razlog tome su te mrvice koje im daju s tih svojih bogatih trpeza spremljenih iz proračuna!!!

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)