Od časti do kurvaluka!!!


Koliko čovjek mora biti kvaran i sebičan da čast pretvara u prljavštinu???


Piše: Ivan Filipović


Zvanje liječnika je humano zvanje, ako ne i najhumanije među zvanjima, čiji je temeljni postulat briga o ljudskom zdravlju, briga o zdravlju i liječenje bolesti.
To je na neki način možda i jedino zvanje zaštićeno koje je Hipokrat zaštitio svojom Zakletvom koju svi liječnici polože!
Pridržavaju li te Zakletve, to je već drugo pitanje?
Na žalost mnogi ne!
A najveća krivnja za to je politika!!!
Najveći grijeh liječnika je ulazak u politiku!
To je, dakle, smrtni grijeh liječničkog poziva!
To je ravno činu pucanja Hipokratu u srce!!!
Jer, kroz povijest, nije to počelo danas, kroz povijest se to događalo, i nikad ali baš nikad dobar liječnik ulaskom u politiku nije postao dobar političar!!!
Dakle, tamo su i dobri liječnici postajali loši političari!!!
To je, na žalost do današnjeg dana, i to će, na žalost biti i u buduće jer ne nazire se kraj.
Unatoč činjenici da to zvanje pored toga što je humano, nije loše ni plaćeno, u svim uvjetima i u svim sustavima su ta zvanja bila negdje razinu iznad, i uvijek su dobro stajala i kotirala kako na društvenoj ljestvici tako i u materijalnom pogledu.
Kakva su god šugava vremena bila i jesu, liječnici su imali, za razliku od ostatka svojih suvremenika, iznad prosječna primanja.
Također su imali i povlašteni status u društvu i bili su cijenjeni i poštovani od svih.
Ali, ulaskom u politiku, evo mi smo svjedoci u ovom našem vremenu, nećemo se vraćati u neka prošla vremena, da je politika postala privlačna poglavito za to zvanje!!!
I na žalost, ja ne vidjeh i ne čuh ni za jednog dobrog liječnika koji je otišao u politiku da je postao i dobar političar!!!
Na žalost, i dobri liječnici kao i oni manje dobri, svojim odlaskom u politiku postali su tek prosječni političari, ili mnogi čak i loši političari!!!
Umjesto da brinu i srbe o ljudskom zdravlju, da suzbijaju bolesti i da se usavršavaju na tom polju kako spriječiti bolest ili kako izliječiti već oboljele, mnogi su se dali u taj “prljavi biznis” zvani politika, u kojemu dobro plivaju i dobro se bogate!!!
Ali na žalost, Hipokrat se vrti u grobu zbog ponašanja i djela onih koji su se zakleli polažući Njegovu Zakletvu!
Nekako sam siguran da je od svih zvanja i zanimanja, najveća greška ali i šteta, ulazak liječnika u politiku!!!
Jer, samim ulaskom u politiku gube svoju izvornost, ali i moralne vrijednosti koje su imali u tom zvanju, a preuzimaju na sebe svu prljavštinu politike koja je i obilježena kao takva!!!
Liječnik ne može biti nitko tko nije položio Hipokratovu Zakletvu, jer ona je zaštitni znak za sve normalne liječnike, međutim, za politiku nema nikakve zakletve, i za politiku, umjesto Hipokratove Zakletve koja vrijedi za liječnike, za politiku vrijedi ona stara izreka koja kaže da je politika čak prljavija i ogavnija i od onog “najstarijeg zanata” kojega neki nazivaju kurvalukom!!!
Zaista bi se nad ovim činjenicama trebali zabrinuti svi, a poglavito liječnici!!!


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)