Rama je rasječena mačem neprijateljstva Ramljaka!!!


U Rami, nikad kroz povijest, nije bila veća razjedinjenost Hrvata kao danas!!!


Piše: Ivan Filipović

Pa čak ni one kobne 1687. godine kad su tuđi emisari došli u Ramu, opljačkali turski živalj u Rami i poveli dio hrvatskog puka sa sobom.
I tada je jedan manji dio puka otišao, a veći dio je ostao u Rami.
Ni tada dakle, u tom turskom zulumu kad je hrvatska glava vrijedila onoliko koliko odrede okupatori, ni tada nije bilo kao danas.
Danas je vrhunac te hrvatske nesloge i podijeljenosti.
I što je gore od svega, one podjele prije radili su drugi, uglavnom okupatori, a danas mi sebi!!!
Danas ne trebamo tražiti krivce ni među Muslimanima ni bilo gdje drugo.
Krivci su kod nas, krivci su među nama, krivci su Hrvati Ramljaci i njihove politike!!!
Te poslijeratne politike u Rami su podijelile Ramu koja je u Ratu bila jedinstvena i koja je opstala, obranila i Dom i ognjišta, i djedovinu!
Stala je na put i jednom i drugom neprijatelju, a crta obrane je bila bila 80 % općinske administrativne granice!!!
I u svim tim uvjetima, kad su jednom trenutku i naši vlastodršci bili digli ruke od Rame i prepustili ju sudbini, i tada su Ramljaci ostali jedinstveni i sačuvali Ramu, naravno, uz veliku pomoć prijatelja i ratnika iz susjedstva koji su stali s nama na crtu bez namjere povući se!!!
I onda dođe taj “mir”, jer to je daleko od pravog mira, mir je jedino po tome što se ne čuju rafali i ne pucaju topovi, ni po čemu drugom nije bio mir!
Dakle, dolazi taj “mir” koji unosi apsolutni nemir među hrvatski narod Rame.
I tada na svoje dolaze ti razni ratni i poratni profiteri, lešinari, psi rata, kako god ih nazoveš nećeš pogriješiti, koji uzimaju stvar u svoje ruke, i koji imaju upliva u sve, i koji su pustili svoje pipke u sve pore i strukture života, pa čak i u one vjerske!!!
Ti likovi ulaze toliko duboko i prave toliki razdor među Hrvatima Rame, pa danas praktički više ne znaš ni što se događa u Rami!!!
To je podjeljeno do bola, rekao bih na nekoliko tih “tabora”, nepomirljivih, koji samo čekaju prigodu jedni drugima doći glave!!!
A što je zapravo uzrok svemu tome?
Nisu nam krivi ni Srbi ni Muslimani.
Srba u Rami nema nikako, nije ih nikad ni bilo, Muslimana ima jedna četvrtina, i nisu nam apsolutno ni za što krivi jer nisu sudjelovali ni u čemu.
Ovo sve što se događa je isključiva odgovornost i isključivo djelo tih “hrvatskih mudrih glava”!!!
Ili, bolje reći tih hrvatskih lešinara koji, bez obzira na cijenu, žele gospodariti Ramom i izvući sve što se izvući može!!!
Na žalost, ti politički lešinari su uspjeli pridobiti, bolje reći kupiti, i jedan dio ramskih fratara koji su se odrekli i sebe, i svog poziva i svog Reda, pa čak i svoje vjere i prihvatili samo materijalno, priklonili se tima koji im obilato daju u novcu, a za uzvrat oni im pomažu održati se na vlasti!!!
Rama dakle, uz to što je nikad više podijeljena, skoro je i nikad praznija!!!
Ja bih rekao, čak i u ono vrijeme kad je Stojan Janković po nalogu nekih zapadnih vlastodržaca odveo dio Ramljaka, manje Ramljaka otišlo iz Rame nego što je otišlo u zadnje vrijeme!!!
Ono vrije je bilo tursko vrijeme, vrijeme zuluma, vrijeme kad su Hrvati bili brojke, a ovo vrijeme je kad je Rama pod apsolutnom kontrolom Hrvata!
E sad, što su ti Hrvati koji kontroliraju Ramu, zbog nekih osobnih interesa mutnih igara doveli Ramu opet u situaciju da ovisi o te tri muslimanske ruke, to potvrđuje postojanje vazala i poturica i u naše vrijeme!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)