Vrijedilo je!!!


Vrijedilo je biti na Kedžari, poslušati misu i čuti lijepe riječi o Divi Grabovčevoj koju je ubio poturica samo zato što ga je odbila!!!

Piše: Ivan Filipović

Slušajući Divinu poruku, a potom i propovijed Kardinala Puljića, nitko tko je slušao nije mogao ostati ravnodušan.
Kardinal je rekao ono što trebamo učiniti ako želimo da nas ne nestane s ovih naših rodnih gruda!
Međutim, Divina poruka je zapravo krik, krik očajnika, jer su i danas vremena kao i Divino vrijeme!!!
Samo, danas je sve manje Diva, ali i sve manje slobode!!!
Na našu žalost, u ovo naše vrijeme, sve je više “tahir-begova, mana i šćepana”, i sličnih koji spremno izdaju i uzimaju čast ramskom puku, a sve manje je Diva koje su spremne i umrijeti za obraz i čast!!!
Još gora je činjenica da je sve manje “kumova arslanaga” koji su spremni svojim životom i čašću braniti živote i čast onih drugih!!!
Prave razloge što je to tako teško je definirati.
Ako gledamo trenutak vremena, opasnost življenja tog trenutka, i usporedimo ono Divino vrijeme i ovo naše, moramo biti iskreni i priznati da je barem za nijansu ono Divino vrijeme bilo opasnije za život!
Dakle, unatoč tom svemu, unatoč neograničenim ovlastima okupatora, Diva, i ne samo Diva, mnoge “dive” našeg naroda su sačuvale i dostojanstvo i ponos, i čast i obraz, i poštenje.
U vrijeme “prve bračne noći” se našla jedna ponosita Ramljanka koja je sve dogovorila s mladoženjom scenarij, sve pripremili za bijeg, i čekali.
Kad je kabadahija ušao u sobu obaviti tu “prvu bračnu noć” i legao pored mlade, ona je ispod jastuka izvukla nož i ubila siledžiju uz riječi, ” nećeš beže upamti me dobro, ja sam zadnja sa kojom si probo”!!!
To je, dakle, taj inat, prkos, čast, ponos, spremnost ubiti i biti ubijen!!!
Nisu ni današnja vremena nešto posebno dobra, poglavito ne za nas Hrvate, pa i Katolike.
Za nijansu su bolja nego Divina, ali je sve više “tahir-begova, mana i šćepana”, a sve je manje “diva”, jer, danas se mnoge Hrvatice, Katolkinje, pa i Ramljanke podaju, dragovoljno, raznim “tahir-begovima”, bez prisile, i rađaju im neprijatelje svoga naroda i progonitelje i hrvatstva i katoličanstva!!!
I danas se poturice na najbrutalnije načine dokazuju “gospodarima” preko leđa vlastitog naroda!!!
Siguran sam da bi se nad ovom činjenicom trebali i zamisliti i zabrinuti, jer ovo, sasvim sigurno, ne vodi ničemu dobrom!!!
Ovo nas vodi postupnom nestanku, izumiranju, asimilaciji, miješanju s drugačijima, što automatski dovodi do gubitka autohtonosti, do gubitka i nacionalne i vjerske svijesti, integriteta i suvereniteta!!!
Na nama je, ili ćemo poraditi da se to, ako ne prekine u potpunosti, barem popravi, ili ćemo sve pustiti stihiji pa gdje nas dovede???

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)