Bosanski franjevci na raskrižju između hrvatstva i sluganstva

Piše: Ivan Filipović

I zaista, ovih proteklih dana su bili na tom raskrižju.
Bogu hvala koji im je otvorio oči, na žalost ne svima jer ima onih koji nikad neće progledati, i ostali su pravcu hrvatstva, pa su ostali na pravcu vjere i nacije.
Onaj drugi pravac koji vodi ka sluganstvu, na žalost, nije ostao prazan!
Ostali su spomenuti i još neki ne spomenuti, čekajući svoju priliku odvesti hrvatski narod u sluganstvo!!!
Vratimo se meritumu, sačuvati vjeru i naciju ili djelomično sačuvati vjeru, a naciju izgubiti u potpunosti, izgubiti ju onakvu kako su živjeli naši preci, kakvu živimo mi i kakvu bi trebali sačuvati našim potomcima!!!

Dakle, nama Hrvatima u BiH, već stoljećima, nema providna dana, ni na političkom ni na vjerskom polju.
U ovoj priči ostajemo na vjerskom polju.
Jasno nam je, dakle, kako je bilo za vrijeme turske okupacije, oni su pod krinkom lažnog mirotvorstva dali tu famoznu Ahdnamu koja je u biti služila njima za političko pokriće u javnosti, jer eto, vidi kako su okupatori “milostivi”!

Kad god bi se spomenula njihova zlodjela oni bi se latili Ahdname.
Evo, vidite, mi smo vam dali Ahdnamu, koju su oni smatrali “poveljom mira”, a zapravo je bila ništa!!!
Od Ahdname nije nitko imao koristi, osim onoga tko ju je primio, i još, možda, netko mu blizak!!!
Poslije te Ahdname su tek uslijedile patnje hrvatskog, katoličkog naroda u Bosni!
Tada je bilo najviše ubijanja, protjerivanja, prisilnog prelaska na islam, crkava uništeno…
Ali, ta je priča iza nas, vratimo se u ovo naše vrijeme.

Dakle, ljeta Gospodnjeg, 2022. se opet otvorilo isto raskrižje, ili ostati u svojoj vjeri i naciji, ili ući u novo sluganstvo?
Na pravcu vjere i nacije je jedna veća skupina aktualnih bosanskih franjevaca koja pokušava ostati s narodom na tom pravcu.
Na drugom pravcu tog raskrižja je jedna druga skupina koja još uvijek živi na krilima te Ahdname, i koja je opet spremna u sluganstvo za mrvice “gospodareve milosti”!!!
Ova skupina, kažu, nije brojna, ali je prilično organizirana, i oni su, dakle, pokušali raznim lobiranjima kod mnogih financijskih središta moći, ali preko “naših” političkih i “intelektualni” slugana, opet pokušala odvesti nas u novo sluganstvo!

Ovdje su udružili snage, cilj im je bio prvo pokoriti Hrvate, katolike, na vjerskom polju, a kasnije, na izborima, i na političkom polju!!!
Da su kojim slučajem dobile ove sluganske snage nama bi ostalo još jedno u nizu napuštanja naše djedovine, ili prilagođavanje, prihvaćanje njihovih uvjeta!!!
To je toliko duboko išlo da su lobirali i do samog Vatikana!

Tamo su poslali informacije da su u Redu tolike podjele da se ne mogu riješiti bez nametanja iz Vatikana!!!
Tražili su postavljanje “visokog predstavnika” iz tog Reda koji će nametnuti odluke koje će spojiti nespojivo!!!
I Vatikan prihvaća tu preporuku te imenuje “visokog predstavnika” u osobi vizitatora Vulete koji je imao plan nametnuti Upravu!
Međutim, ovaj dio fratara koji je na pravcu vjere i nacije je odbio tu nemoralnu ponudu, i Bog im je dao mudrosti i razboritosti da učine ono što je najbolje i za narod i za njih!!!
Poznajući ove sklone sluganstvu, oni će činiti sve da stvore nered u Provinciji i među vjernicima, jer oni su skloni svemu, no, o tome drugi put!!!
Tuga je to, to je tuga koju je teško opisati, a još teže razumjeti!

Kad se takvo što događa na političkom polju i nekako je razumljivo, ali, kad se to događa na vjerskom polju, u vjerskoj zajednici, to je zaista i tužno i nerazumljivo!!!
Dakle, prije svega hvala dragom Bogu koji je dao snage i razuma u dovoljno glava da sve završi na najbolji i bezbolniji način.
Nada postoji.

Ostaje još samo očistiti žito od kukolja.

A nama, vjernicima, ostaje samo moliti Boga da im prosvijetli pamet!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.