Narod i kraj drugog reda!!!

Mi smo svima bili zadnja rupa na svirali!!!

Piše: Ivan Filipović

Ovaj kraj je, pa i ovaj narod, od pamtivijeka je bio narod drugog, trećeg i zadnjeg reda.

U ona komunistička vremena smo im bili toliko omraženi da su nam potopili sve, i domove gdje smo živjeli, i njive koje su nas hranile, potopili su nam sve što je značilo život!!!

Tako je htjela partija i sistem.

Istina, sistem je uvijek po nekog igrača s ovih prostora.

Obično su im ti igrači služili kao alibi, pokriće i teritorijalnu zastupljenost, a koji nisu ništa uradili za svoj kraj i svoj narod!!!

Dakle, oni su popunjavali tu kvotu nečega, bili za to dobro plaćeni i uglavnom šutjeli!!!

Imali smo mi visoko rangiranih likova u komitetima koji su mogli utjecati na ondašnju politiku da se poprave životni uvjeti ovog kraja i ovog naroda!

Međutim, nisu ništa učinili.

Oni bi, po običaju, dolazili tu tek vikendom ili još rjeđe jer živjeli su negdje drugdje, kad bi došli k roditeljima ostavili bi svoje auto u borovima i pješke polako!!!

Dakle, nikad nisu učinili ništa da se poprave životni uvjeti ovog kraja i ovog naroda, a siguran sam da su u to vrijeme barem donekle bili popravljeni životni uvjeti zasigurno bi jedan dio naroda ostao tu!!!

Ali, svojom šutnjom je jasno dato do znanja narodu da se s njima ne računa, i narod je shvatio poruku i postupno odlazio, kako je tko mogao i kako se tko snalazio.

Onda su došli ti nekakvi novi trenutci pa smo tamo negdje poslije rata, od kraja devedesetih do dvi i pet-šeste, uradili sve što se uradilo za ovaj kraj.

Istina, opet je narod sudjelovao jednim dijelom.

Tada su se popravljali, betonirali lokalni putovi, tada je doveden telefon, asfaltiran put Izlaz-Orašac…

E da smo to imali u vrijeme tih drugova koji su ostavljali aute u borovima, sasvim sigurno bi nas danas bilo više ovdje, ali eto!

Međutim, i danas ovaj kraj ima svoje ljude među vladajućima, e drugo je pitanje što čine ti ljudi?

Uglavnom ništa osim za svoje osobne interese!

Naprotiv, neki čak čine protiv!

Neki su zaustavljali neke već odobrene projekte koji su bili važni za neke krajeve i neke ljude, međutim, ti NEKI su ih zaustavili!!!

Ali se dobro zna tko se može obratiti s Zahtjevom i tko će dobiti po Zahtjevu!!!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)