Kad nas drugi ne napadaju, napadamo se mi sami!!!

Rama je zemlja stradanja ali i nadanja!

Rama je zemlja vjere ali i nevjere!

Rama je zemlja ljubavi ali i izdaje!

Rama je zemlja iskrenosti ali i prijevare!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Sve je ovisilo o nekim faktorima koji su često puta dolazili sa strane, okupatori, vlastodršci pa i oni koji su dovođeni sa strane i davana im je politička moć nad nad ovim prostorom i ovim narodom!!!

Međutim, uvijek je postojalo jedno mjesto u toj i takvoj Rami koje je bilo izvorište onih pozitivnih strana, nadanja, vjere, ljubavi, povjerenja,…, a to mjesto se zove svetište Majke Božje na Šćitu!

Ni to Svetište nije mimoišla sudbina Rame!

Redovito bi uz stradanje Rame stradavalo i svetište, sve što bi pratilo i snašlo Ramu pratilo bi i snašlo i Svetište, dakle i ono kao takvo je dijelilo sudbinu Rame!

Međutim, kako god i unatoč svemu, to mjesto je uvijek imalo posebnu važnost i posebno značenje za Ramljake, za ramskog čovjeka!!!

Tu je uvijek nalazio odgovor na mnoga pitanja, ali i razlog za borbu za opstanak!!!

Na žalost, u ova naša vremena sve prave istinske vrijednosti sve više gube na značenju,  i zapravo sve neke čudne “vrijednosti” dobivaju na značenju, kako u civilnoj Rami tako i u tom svetištu Gospe Ramske, u toj  zadnjoj crti obrane ramskog čovjeka, tom bedemu, toj utvrdi u kojoj je Ramljak uvijek gledao  i sigurnost ali i duhovni mir!!!

I na žalost, ova “nova vremena”, ovo “novo normalno”, “nove vrijednosti” nisu mimoišle ni Ramu!

Na žalost nisu mimoišle ni svetište Majke Božje!!!

Kakve su god turbulencije pogađale Ramu, od stradanja, izdaje, napuštanja,  sve su se odražavale i na Svetište!

Jer, uvijek je u tim zidinama postojalo onih koji su živjeli svoju vjeru, svoju naciju, sa svojim narodom i uz svoj narod, ali je bilo i onih koji su se prilagođavali svim okupatorima, vladarima, vlastodršcima, i čiji je kredo bio, “materijalno i samo materijalno”!!!

I evo, svjedoci smo i ovih dana sličnih događanja, možda čak i gorih ni ikad prije?

Ili, ako ne gorih onda barem medijskih eksponiraniji, jer ovo je vrijeme tehnologije i neograničenih medijskih mogućnosti tako da i ako nije gore onda barem gore i strašnije zvuči!!!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)