“Strane investicije” na ramski način!!!

Većina se financijskih stručnjaka trudi dovesti strane ulagače u svoja mjesta stvarajući pritom i radna mjesta i nove vrijednosti, a “naši stručnjaci” investiraju svugdje osim u Rami!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Tako kad čuješ riječ “strane investicije” nisi siguran o čemu se zapravo radi, radi li se samo o floskuli koja odzvanja ovim našim prostorima, ili je to nešto na čemu bi se trebalo bazirati gospodarstva Rame, BiH, Hrvatske pa i šire?

Dakle, odgovor na to pitanje ne mogu dati ja pa neću ni pokušavati, za to postoje oni čiji je to posao pa od njih očekujem odgovor na to pitanje.

Međutim, ja mogu reći ono što znam, mogu govoriti o “stranim investicijama” u Rami.

Strane investicije u Rami praktički i ne postoje, ili su ispod svake razine!

Bilo je tu nekih pokušaja iseljenih Ramljaka, pokušavali nešto, neki su čak i kupili neke nekretnine, na žalost, sve ili skoro sve je ostalo samo na pokušaju!!!

Ima jedna druga “strana investicija” koja je upitna kao strana investicija osim što je čovjek koji je “investitor” stranac koji je došao u Ramu, dakle nije Ramljak!!??

On je došao, ne slučajno, došao je pozivu prepoznat od vrlih ramskih ekonomskih stručnjaka koji su uništili sve čega su se dočepali u Rami, i oni su ga doveli u Ramu kao potencijalnog stranog ulagača!

Međutim, ispostavilo se da je on doveden u Ramu ne investirati svoj novac, nego uzeti i oprati RAMSKI NOVAC, RAMSKI NOVAC iz proračuna!!!

Dakle, on je došao i općinska vlast mu je odmah, u startu, kapom i šakom davala NAŠ NOVAC, novac iz proračuna!!!

Po nekim parametrima dosad je izvukao milijune iz ramskog proračuna!

Došao je do vrijednih nekretnina po istim pravilima, po sistemu, POLA MENI, POLA TEBI, POLA BAGI!!!Ako to smatramo stranom investicijom vrijednom hvale onda ja nisam zagovornik takvih “stranih investitora u Rami!

Pošto je taj “investitor” u međuvremenu umro, pitanje je kako će to dalje ići???

Međutim, ima jedna druga zanimljiva situacija.

Unatoč činjenici da je Rama nerazvijena kao i onom sistemu, bez obzira što ima najveći proračun u BiH, pa i šire, opet Rama nema stranih investitora, ali zato ima dobar broj Ramljaka koji su na sumnjive načine došli do RAMSKOG NOVCA, uglavnom proračunskog i nešto “privatizajsko-pretvorbenog”, i raznim malverzacijama, i investiraju diljem Hrvatske, od Cavtata diljem Jadrana pa do Zagreba i okolice, pa i Europe!!!

Tu su puno jače, puno veće investicije!

Neupućeni bi mogli postaviti pitanje, pa dobro, što vi Ramljaci tražite strane investitore, a vaši vlastodršci i ljudi bliski njima ulažu ogromne novce u nekretnine, uglavnom, diljem Hrvatske?

Naravno, pitanje je na mjestu, ali odgovor treba potražiti na drugoj adresi.

Ali eto, mislim kako bi vrijedilo barem razmisliti na ovu temu!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)