“Ne daj dušmanima ni zrno žita”!!!

Raspodjela po sistemu, ” pola meni, pola tebi, pola bagi”!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Kad pogledamo raspodjelu sredstava sa Razine Federacije i države prema lokalnim zajednicama, poglavito općinama, vidimo da je dobro ne ravnomjerno raspoređeno!

Ima nekih općina, uključujući i našu općinu, koja je dobrano zakinuta u tim raspodjelama, i to je za svaku osudu!

Međutim, ako gledamo kako se sredstva troše u tim lokalnim sredinama i tim lokalnim zajednicama, onda je neka druga priča u pitanju!

Dakle, neke lokalne zajednice, uključujući i našu, i ono sredstava što imaju, ono sredstava što prikupe raznim načinima, a kod nas najviše obeštećenjima, ne troše transparentno, naglašavam, NE TROŠE TRANSPARENTNO!!!

Troše i dijele isključivo po nekakvoj uskoj stranačkoj hijerarhiji!

Dijele po tim nekakvim “zaslugama”, političkim, nikako po kriterijima po kojima se ta sredstva dobivaju, po kriterijima OBEŠTEĆENJA!!!

Pa ćete tako u tim raspodjelama lokalne vlasti vidjeti kako se sredstva obeštećenja troše u krajeve i mjesta gdje ničim nisu oštećeni, ni jednim jezerom, ni jednom branom, ni Donjom Ramom, ni Gornjom Ramom, nisu ničim oštećeni, tipa Kute, Here, Šćipe, i tamo ti krajevi!

Ali su u svim sistemima i sustavima bili politički privilegirani!

Za Osmiće su tamo bili “sigurni krajevi” gdje su “nene pravile kafu borcima noba”, i tako je funkcioniralo do devedesete.

Devedesete smo mislili da će se promijeniti, međutim ništa se promijenilo nije!

Ista stvar je i danas, jer su ista politička uvjerenja kod današnjih vlastodržaca u našoj općini kao i kod onih prije rata!!!

I stoga su za njih i danas ti krajevi “revolucionarni” i zaslužuju neke privilegije iz sredstava koja im ne pripadaju!!!

A mjesta poput Proslapa koji je najoštećeniji i najviše potopljen, i najviše stradao, najmanje dobivaju, po istoj logici, po istim principima!

Ne uklapaju se u sustav!

Nisu bili dobri ni onome sistemu, nisu dobri ni ovome sustavu, tu je problem!!!

I najveći problem je što neki “naši ljudi” iz lokalnih sredina se UKLAPAJU u te sve raspodjele, i anuliraju potrebe mjesta, stavljajući svoje prljave savjesti i prljave ruke na to da to bude tako!!!

To je naš problem!

To je naš karcinom!

A karcinom se rješava jedino amputacijom!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)