Gdje nestade “fratarska briga” o koti Ramskoga jezera?

Piše: Ivan Filipović.

Dio ramskih fratara se grčevito borio za smjenu vlasti u Rami, od 2000. do 2008., i izborio se.

Duga, teška pa i prljava je to borba bila, nisu se birala sredstva, nisu se birala “borilišta”, s oltara, kroz ispovjedaonice, s općinskih govornica  u vrijeme Dana općine i sličnih prigoda, preko formiranja raznih Udruga i potpisivanja Peticija!

Evo jedne takve, Ekološka i turistička kota Ramskoga jezera, koja poslije smjene vlasti u Rami  nikad više nije spomenuta kao takva!??

Međutim, cilj je postignut, njihov doprinos je velik, i to su naplatili obilato, i još uvijek naplaćuju, puno je dokaza da je to tako, prilažem ih i još ću ih dugo prilagati…

Da govorim istinu potvrdila je i sama aktualna vlast, i da i danas to dobro naplaćuju potvrdili su vlastodršci koristeći to u promidžbene svrhe, još se ponose time!??

Evo primjer, obnovljena crkva u Rumbocima.

Za pohvaliti, čestitam Rumbočanima, čestitam i rumbočkom župniku, čestitam i onima koji su dali sredstva.

Posebno se ističe, “uz pomoć Načelnika općine i naših vijećnika”, čestitam i Načelniku općine i vijećnicima iz Rumboka.

Međutim, postavio bih nekoliko pitanja kojima ne želim osporiti niti umanjiti pomoć župi Rumboci.

Što je s temeljnom župom, župom Rama-Šćit?

To je župa iz koje su nikle sve druge župe, to je MAJKA svih župa, znamo što je kroz povijest sve proživjela i pretrpjela!

I od kad su kontrolu nad tom župom i Samostanom izgubili ovo “lijevo krilo” fratara, ta župa za aktualnu vlast ne postoji!!!

Ni jedne marke ta župa ni po kojem osnovu, tako kažu oni koji vode župu, a do smjene tog “lijevog krila” dobivali su milijune, po raznim osnovama, i nikad nikome pravdani ni opravdani!!!

Dakle, pitanje je, gdje je to izgubila vrijednost MATICA ŽUPA svih Ramljaka, ŽUPA SVIH ŽUPA pa da se na nju maćehinski gleda i prema njoj maćehinski odnosi???

Drugo pitanje, zar iz te župe nema vijećnika u vladajućoj većini, a ima ih, pitanje za njih, jeste li se i vi zbog politike odrekli svoje župe???

Očigledno jeste, činjenice govore da jeste!

Kako god, jedno sam siguran, da Isus Krist sad hoda ovom zemljom kao u ono vrijeme, napravio bi s mnogima koji “služe” u Njegovo ime isto što i s onima trgovcima u Hramu kojima je srušio štandove i istjerao ih uz riječi, ” Ne radite od Kuće Oca mojega kuću trgovačku”!!!

Nekako sam siguran u to!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)