Prijatelju, pažljivo hodaj!!!

Pažljivo hodaj jer gdje god staneš ugaziti ćeš u krv ubijenih Ramljaka!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Ili ćeš nagaziti na kosti onih što su ubijeni na ovim prostorima i za ove prostore!

Ubijeni su samo zato što su TO ŠTO JESU!!!

Ova zemlja je toliko natopljena krvlju njenih žitelja kroz povijest da se pod nogama osjeti žubor te krvi koja poručuje, Polako, pažljivo hodaj, ovo je krv onih koji ljubljaše svoju rodnu grudu da ju nisu napustili ni pod cijenu života!!!

Polako hodaj jer će na svakom koraku nagaziti na kosti tih istih koji su ovu zemlju ARMIRALI svojim kostima ostavljajući trajan i neizbrisiv pečat ljubavi prema rodnoj grudi!!!

Jesen je često kroz povijest bila krvava i kobna za ovaj kraj i ovaj narod, poglavito listopad 1942. godine kad su četnici uz pomoć Talijana u Rami za samo dva dana ubili i zaklali preko tisuću Ramljaka!!!

Talijani koji su bili u savezu sa NDH su onako podlo, mučki, igrali dvostruku igru, službeno su bili u savezu sa NDH, a u na terenu su pomagali četnicima pa i partizanima u borbama protiv vojske NDH, ali u ubijanju i klanju civila kao što je bilo u Rami!!!

Čudni su ti Talijani, vazda bili!

Tako je i apostolski nuncij odbio blagosloviti spomenik četničkim žrtvama ako ne izbrišu taj naziv, ČETNIČKIM ŽRTVAMA!!??

Nije katastrofa što je to taj Talijan tražio, katastrofa je što su prihvatili ramski fratri, Hrvati, Ramljaci, potomci onih pobijenih i zaklanih u tom krvavom piru!!!

I taj “nuncij” i ti “fratri” su pucali u te pobijene po drugi put!!!

Stoga, i jedni i drugi će ostati upamćeni kod Ramljaka, Hrvata kao osobe bez duše i osjećaja, da ne kažem nešto gore!

A mučenici koji su ubijeni te jeseni 1942. godine će vječno živjeti u našim srcima kao MUČENICI I PRAVEDNICI!!!

Njima u čast dolazimo i molimo se i na ovim komemoracijama ali i u svim prigodama, a tek usput spomenemo ove koji su ponovno pucali u njih!!!

Dragi naši preci, Vi ste ovu zemlju zalili svojim krvlju i armirali svojim kostima, i stvorili ste nama ČVRSTO I SVETO mjesto za življenje!!!

Ne teku njime med i mlijeko već opet krvi i suze, ali krv Vaša i krv svih poslije Vas naša su OBAVEZA da NIKADA ovo SVETO MJESTO ne OSTAVLJAMO!!!

Budite sigurni da nas ima i da će nas biti koji su opet SPREMNI krv svoju proliti za ovo SVETO TLO!!!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)