Nagrada za SADIZAM!!!

Da ima pravde za ovo bi se zvalo na odgovornost, a ne proglašavalo “uspješnim poduzetnikom” koji posluje s DOBITI!!!

 

Piše: Ivan Filipović

U ovome svekolikom mraku u kojemu smo pojavi se tračak svjetlosti koji budi nadu onima što su zarobljeni u tome mraku, kako u doslovnom tako i u figurativnom smislu.

U doslovnom mraku i kad se najmanji tračak svjetlosti ukaže nada postaje sve veća i jača, a i u figurativnom smislu, u životu i poslu, i svim tim segmentima koji život čine životom, koje život čine održivim.

Tako je nedavno VIJEST GODINE  bila objava kako u BiH unatoč svim ovim negativnim stvarima počevši od nakaradne politike i političara sklonih “svačem-nečem” do ove nametnute pošasti koju zovu korona, postoji stotinjak poduzeća koji rade s pozitivom i dobrom dobiti.

I to je dobro, i to je za pozdraviti!

Pa se na tome popisu uspješnih spominje ime naše općine i da na toj listi TOP 100 i ona ima nekoliko poduzeća koji rade  s dobrom dobiti, i to je dobro, i to je opet za pozdraviti, sad govorim kao lokal patriota, neka i kamo sreća da takvih više!!!

Međutim, kad pročitaš tamo koje su to firme pojavi se CRV SUMNJE!!!

Ima tamo par privatnih poduzeća i čestitam im.

Ima tamo i poduzeće čiji je vlasnik općina i komu je ona skoro jedini financijer, pa neka i njega, barem im radnici imaju donekle normalne plaće.

I onda dolazi GROM IZ VEDRA NEBA, Ramatex na popisu onih koji rade s dobrom dobiti!??

Uz sve sumnjive radnje i malverzacije koje prate to poduzeće, pored svega toga koliko dobije proračunskoga novca, to poduzeće drži svoje radnice na najnižem minimalcu!!!

Plaće su im oko 400 KM plaću, topli obrok im je 2 KM s tim da potpišu da im je topli obrok 8 KM!

Taj isti Ramatex dobije svake godine od općine oko pola milijuna maraka na ime poticaja za novo zapošljavanje, a oni otpuste radnice pa ih onda uz poticaj opet prime, i tako u krug!!!

I unatoč tome svemu, tim mizerijama koje uz poniženja dobiju radnice, tim novcima koje dobije iz općine, jeli po sistemu “pola meni, pola tebi, pola bagi”, dalo bi se i o tome raspravljati, pored svih tih činjenica to poduzeće svrstaju među 100 poduzeća u BiH koji rade  s dobiti, a radnice dobiju jedva 400 maraka, tu nešto ne štima!!??

Tu da je normalna država, da je normalna vlast, tu bi vlasnik poduzeća pozvao na odgovornost pa i onaj tko ga financira!!!

Tu bi se zamislili i oni koji financiraju, i sufinanciraju, i subvencioniraju, pa i odgovarali, ali ne, on i dalje radi kako radi i ovi ga dobro prate!!!

Ali eto, pored ovakve države i ovakvog naroda mogu što god hoće!

Oni se bogate, oni gomilaju bogatstvo, oni varaju, a ti radniče, radnice, radi za 400 maraka i 2 marke “toplog obroka”, a potpisati će da si dobila 8 maraka, i to će nam se tako događati dok god u nama ne proradi SAVJEST, LJUDSKOST, MORAL, KARAKTER!

Nešto mora, inače ćemo izumrijeti kao bez-kičmenjaci, završiti ćemo život kao nekakva vrsta živih bića koje ne znaš u koju kategoriju svrstati, “ljigavci, puzavci,…” koji su živjeli i koji su nestali, pregazilo ih vrijeme, ali nisu bolje ni zaslužili!!!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)