Što politika uradi od čovjeka!??

Piše: Ivan Filipović

 

Znao sam neke ljude, čak smo u jednom trenutku bili prijatelji, zajedno smo maštali o nekim stvarima, zajedno smo ulazili u neke stvari, Pokrete za Promjene, i onda u jednom trenutku Oni postanu “netko”, dakle,  uđu u politiku i užive se s politikom!

Za kratko vrijeme zaborave što su i tko su bili unazad malo, kako su razmišljali, o čemu su maštali, čemu su se radovali!??

Sad sve ono čemu su se radovali, o čemu su maštali i o čemu su razmišljali, sad im je tako bez vrijedno, tako bez veze, sad su “stekli” neke nove “vrijednosti” kojima se raduju, a koje su u ta naša zajednička vremena i sami prezirali i osuđivali!!??

Ima ona jedna stara izreka koja kaže, ” daj čovjeku vlast u ruke i vidjeti ćeš tko je zapravo”, i zaista je ta izreka istinita!!!

Koliko malo treba čovjeku da prestane biti ono što je bio?

Dakle, samo jedan trenutak pozornosti, samo jedan komadić ili mrvica vlasti, i oni prestaje biti ono što su bili čitav svoj život do tada i što jesu  u biti, ali eto, ta politika je uradila takve drastične promjene u njima da je to za ne vjerovati!!!

Nije to jedan slučaj, dva, rekao bih nisu to ni rijetki slučajevi, to je praktički postalo pravilo!

Što veća razina, veća je i umišljenost, a siguran sam da to tako ne bi bilo da ljudi u tim trenucima, u trenucima kad su na vrhuncu “slave i moći”, da razmišljaju svojom glavom kojom su razmišljali u trenucima dok to nisu bili, dok su čak i prezirali te svoje prethodnike!!!

Ali ne, ima nešto “čarobno” u toj politici, a ona automatski donosi i “moć, slavu, ugled”, no nitko od njih ne razmišlja u pravcu ŠTO POSLIJE?

Nitko se ne pita što kad prestanem biti to što sam sad?

Hoću li imati obraza pogledati u oči te svoje bivše prijatelje s kojima sam nekad dijelio sve pa i razmišljanje, a u trenutku svoje “moći i slave” sam ih ignorirao, možda čak i zaboravio, možda čak i odbacio???

Ili, ta politika uz to što oduzme moć ispravnog razlučivanja možda oduzme i moć razlikovanja dobra od zla???

Možda oni vjeruju  da rade dobro?

Ako je to tako onda je zbilja za zabrinuti se???

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)