Heroji, umjetni i stvarni!!!

Piše. Ivan Filipović

Svako krizno vrijeme izrodi heroje i to je normalna stvar.

Međutim, u mnogim slučajevima heroji postaju sasvim pogrešne osobe.

Primjera je mnogo, ali ono o čemu možemo svjedočiti mi sudionici i suvremenici je Domovinski rat.

Dakle, pogledamo li sve te liste odličja, pohvala i odlikovanja, vidjeti ćemo da se tamo nalaze mnogi kojima tamo nije mjesto, a neki bi trebali biti s drugu stranu brave!!!

Pa evo, pomalo svjedočimo kako i ovo krizno vrijeme, ovo vrijeme korone s takvom medijskom prezentacijom koja ju čini ubojitijom od svih oružja zajedno, ali i svih do sad poznatih bolesti, izgleda na dobrom je putu da i ona izrodi te neke nove “heroje!??

A da zapravo istinski Heroji ostanu tamo negdje, kao i oni iz rata, negdje na marginama, negdje u tišini, kao što su i odrađivali svoj posao, kvalitetno i bez pogovora!!!

Danas, ako slušamo medije na njima možeš samo čuti uglavnom Krizne stožere, sa svih razina, ovisi koja je razina medija ta forsira svoj Krizni stožer, jer oni ih financiraju, a tko te plaća njega hvališ!!!

I onda čuješ silne hvale i povale, “Krizni stožer zaslužan za ovo, Krizni stožer zaslužan za ono, a zapravo zasluge su im male ili nikakve, osim za sijanje straha i panike!!!

Dakle, s druge strane postoje stvarni Heroji koji svaki dan žive herojski, to su obični mali ljudi, trgovci koji rade u trgovinama, ljekarnama, benzinskim postajama, auto servisima, poštama, trgovačkim centrima,…, to su osobe koji su stvarni Heroji!!!

Jer oni rade u najgorim mogućim uvjetima!

Pogledamo li Bolnice i Domove zdravlja, vidjeti ćemo čitav niz obrambeno zaštitnih barikada i koridora koje treba proći svatko tko želi unutra!!!

Nije iznimka ni naš Dom zdravlja, i on je uradio sve moguće preventive, i neka je.

No, Hvala Bogu, Rama je zdrava, Bog čuva Ramu od korone, barem za sada, u Rami nema zaraženih, nema pozitivnih na koronu.

Međutim, samo koji mjesec prije pojave korone u Rami su umrli mnogi, konkretno kod nas, u našem kraju je umrlo deset osoba, što od sezonske gripe, što od raka, što od raznih bolesti, međutim, od kad se pojavila korona sve se druge bolesti povukle, i evo naš narod, kao u inat, neće ni da se razboli od te korone, samo da joj da do znanja da nije svemoguća!!!

Svi mi dolazimo, rjeđe ili češće, i u trgovine, i u ljekarne i u poštu, i tamo nalazimo osoblje koje nam pruži maksimalnu uslugu, da savjet, preporuku, pomoć pri odabiru, pri vaganju, naplate, čak i pomognu kupljenu robu unijeti u auto, isprate nas s osmjehom, bez da nas provjeravaju jesmo li zdravi, bolesni, ništa ne pitaju, prihvate te bezuvjetno onakvog kakav jesi, zdrav ili bolestan, uđi uzmi što ti treba, plati i doviđenja, hvala lijepa, dođite nam opet!!!

Međutim, danas je u Dom zdravlja skoro nemoguće ući!

Nemoguće je ući ako nisi smrtno bolestan!!!

Pitam nedavno jednog liječnika kako bih došao na pregled, kaže, “samo ako si hitan slučaj, ako je život u pitanju”!!!

Ako je dotle došlo onda ćemo prije dobiti usluge fratra i grobara nego liječnika!!!

Pred ulazom u trgovine, ljekarne, pošte, servise,…, nema tih nekakvih smiješnih šatora u kojima se obavljaju sva ta zaštita, ništa, ulaziš kakav jesi, dođeš, uzmeš što ti treba, platiš i odeš!

I zanimljivo, nitko još nije čuo da je zaražen trgovac ili trgovkinja, da je završio u karanteni, da je u izolaciji!!!

A svaki dan slušamo kako su zaraženi liječnici, medicinske sestre koji prethodno prođu sva ta sina “čistilišta” u šatorima!!!

Evo, volio bih da netko stručno to objasni, kako je to moguće, dakle, oni koji su zaštićeni svim mogućim i nemogućim metodama i sredstvima, zaštitnom opremom, zabranom pristupa,…, i oni se zaraze, a oni koji nisu zaštićeni ničim, osim Božjom zaštitom, sve podnesu i nitko se ne zarazi, nitko ne oboli???

Zaista zanimljivo!!!

Ja stoga, s punim pravom i s punom odgovornošću tvrdim da su ovi o kojima pričam, trgovci i ostali koji rade poslove s narodom na svojim radnim mjestima, bez obzira prodavali hranu, lijekove, gume, popravljali aute, naplaćivali račune, to su Heroji, jer oni rade svoj posao bez da te pitaju zdravstveni karton, ne, oni ti odrade što treba, naplate svoje i doviđenja, hvala lijepa, dođite nam opet!

To su za mene Heroji ove situacije, sve drugo su “napumpani” heroji, heroji bez pokrića!!!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)