Ono kad Cigani postanu sinonim poštenja!??

Cigani i ciganluk.

Piše: Ivan Filipović

Cigani su narod, prilično brojan, ali bez Domovine, rasuti diljem svijeta.
To je narod kojega je život natjerao boriti se za preživljavanje.
Tome narodu duboki naklon.
No, u ovoj priči je riječ o nekim drugim “ciganima” koji sebe smatraju “elitom”, a dolaze iz svih naroda i, uglavnom, čine vlast na svim razinama.
Na početku, čast onim časnim iznimkama koji ne spadaju u ovu skupinu.
Ovi “cigani” su brojna “elita” u BiH pa i šire.
Možda fizičkim izgledom i ne sliče onim izvornim, pravim Ciganima, ali su stopostotni duševni cigani, jer sve im se svodi i glavna deviza im je ” sve ću za banku da ti dam”!!!
Odakle god kreneš isto je.
Hajde od Sarajeva pa do zadnje općine gdje su Muslimani u većini i na vlasti, vidjet ćeš dva svijeta različita.
Prvo, vidjet ćeš “elite” u bijesnim autima i skupim odjelima koji su stalno pod pratnjom i zaštitom, svejedno što su među svojim narodom!
Sve su to “političari” ili “privrednici” koji od završetka rata uništavaju sudbine svojih podanika koji im, unatoč svemu, uporno daju potporu.
Istina, sve je manje takvih, ne što su progledali, nego što otiđoše trbuhom za kruhom!
No, njima je to svejedno, oni su sigurni da oni što ostanu moraju im dati potporu, inače ih čeka sudbina “bijeloga svijeta”!
Otiđi do Banjaluke i vidjet ćeš slično.
Kolone prevarenih, obespravljenih i opljačkanih nesretnika hodaju tim dijelom BiH koji pod silom oružja promijeni naziv u “RS”!
Niti je Republika, niti je Srpska!
Nije Republika i nije Srpska jer je to “samoposluga” onih cigana s početka priče u bijesnim limuzinama i skupim odijelima koji ju krčma kako znaju i umiju, a njima, narodu, Srbima, ostavljaju tek mrvice!!!
Omladine je sve manje.
Ako nisi iz obitelji onih privilegiranih “cigana” snalazi se.
Idi gdje god znaš, jer tu, u “republici” za koju su vaši očevi ginuli nema mjesta za vas!
Ta su mjesta rezervirana za tu “cigansku” djecu, a vi idite u “neprijateljske” zemlje zaraditi “hleb” svoj, tvrdo miješani i reš pečeni!!!
Diljem Lijepe Naše Herceg-Bosne situacija je slična.
Trošnim i krivudavim cestama jure bijesni četverotočkaši, obično crnih boja mada nije uvjet, uz brojne pratnje i s uključenim rotacijama koje uzimaju pravo prvenstva svakome.
A što i ne bi?
Ako su nam u svemu uzeli pravo prvenstva, u životu, u poslu, u školovanju, ne postoji ni jedan razlog da nam ga i u prometu ne uzmu!??
Sela i gradići su pusti, tek po neki “tatin sin” navrati do rodnoga doma svojih roditelja da ga želja mine i usput obiđu da nije kakva šteta učinjena na istima!?
A i nema je tko učiniti jer sve mlađe je otišlo u Njemačku, tek su starci ostali, a oni ti i nisu baš u tim godinama spremni štetu činiti.
Sve tri “čerge” imaju puno toga zajedničkoga, mada im se vođe trude stvoriti što više različitosti, ili ih barem javno iznositi!
Zajedničko im je što se u sve tri “čerge” oni u crnim limuzinama i skupim odijelima zovu “političari” i “gospodarstvenici”!
Što su sve pozicije koje nešto znače rezervirane za njihove potomke i rodbinu!
A različitost im je samo u nazivu, jedni se zovu Hrvati, drugi Srbi, treći Muslimani!!!
I nije to samo u BiH tako, tako je diljem bivše Juge, kamo god kreneš i sretneš bijesne limuzine, s i bez pratnje, u njima su ONI, ti novopečeni “cigani”, a u starim i lošim golf dvojkama, ili starim mercedesim, jer još drže do rejtinga, ćeš sresti samo ono sirotinje što je ostalo tu i što iz bilo kojih razloga nije otišao u svijet bijeli.
Možda ih još tu drži ono što im “cigani” svaki put pred izbore obećaju, bit će bolje, narod zna, uz narod svoj, zajedno smo jači, neću izdat ja,…, i još sijaset šarenih laža koje jednima daju lažnu nadu, a drugima nove mandate i još godine dobrog života??!??
A zašto sam ih u naslovu nazvao “cigani”?
Pa samo zbog toga što su Cigani poznati po tome što vole slagati i prevariti, pa i ukrasti, barem u ona vremena kad su Cigani čergarili, a ovi novokomponirani “cigani” se ponašaju upravo tako!
Možda su oni prije Cigani bili za nijansu pošteniji, oni barem ne bi krali iz vlastite “čerge”, a ovi sada najviše hapaju iz vlastite “čerge”, jer onima drugima nemaju pristupa!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)