Žrtva rađa nove živote!!!

Ramski kosci na Crnom Vrhu 1962.

Ponos i poštenje održali su Ramu i Ramljake u životu!!!
Iz krvi predaka niknuti će sjeme budućnosti!

Piše: Ivan Filipović

Od kada postoji Rama uvijek je u njoj bilo , uz dobre ljude, i onih izdajnika i prodanih duša, ili “preletača”, kako god.
Dakle, to su bile osobe koje su sklone prilagođavanju svim napadačima, osvajačima, sistemima, vlastima, odričući se sebe samoga, svoga korijena, često puta svoje vjere i nacije, svog identiteta, svega što je bio do toga trenutka, a samo iz jednog razloga, razloga da materijalno iskoristi tu svoju sklonost!
Na našu žalost, ni danas nije puno bolje!
I danas je puna Rama takvih “preletača” koji će biti svugdje, koji će prodati svakoga, koji će služiti svakome tko mu ponudi mrvice užitka!!!
I nije to samo slučaj u Rami, dakle, to se događa gdje god ima hrvatskog naroda, ali i ne samo hrvatskog, i svi drugi narodi imaju iste ili slične probleme.
U svim narodima imaju slične skupine ljudi koji će sve podrediti osobnom probitku ili boljitku, a spremni su se odreći svega što su bili do tada.
No, tješi nas činjenica da svi ti izdajnici, prodane duše, “preletači”, nazovi ih kako hoćeš, dakle, svi oni padaju u zaborav i više ih se nitko ne sjeća, ili rijetko tko!
Rijetko ih se i spominje, osim u nekim prigodama kad se ciljano spominju, i uglavnom u negativnom kontekstu!
A na drugoj strani, nasuprot njih su obični, normalni, zdravi Ramljaci koji su ostali i opstali, svemu i svima unatoč, pa i tima izdajicama iz vlastitih redova koji su im često puta radili o glavi!!!
Je bilo žrtava!
Je bilo tortura!
Je bilo svega!
Ali sama činjenica da smo mi tu danas, u Rami, je dokaz da su naši preci opstali, svemu i svima unatoč!!!
I oni se spominju, uvijek, u pozitivnom kontekstu!
I kao patrioti!
I kao Vjernici!
I kao domoljubi!
I kao rodoljubi!
Jer oni su i po cijenu života ostali SVOJI i NA SVOME!!!
I takvi se često spominju u pozitivnom kontekstu, i takvi su na kraju krajeva, i ostavili nama u nasljeđe i ove prostore, i ovu vjeru, i ovu naciju!!!
Jer da oni nisu bili takvi kakvi su bili, ustrajni i ponosni, pa i prkosni, nas danas ne bi bilo tu!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)