Jeli Rama gdje je nekad bila???

Piše: Ivan Filipović

BiH je podneblje osjetljivo na potrese one političke prirode.
Možda najosjetljivije na ovome poluotoku?
Kažu da su naši preci Bogumili, no, kakvi su im današnji potomci moglo bi se reći da ni đavlu nisu bili mrski.
No, šalu na stranu, ovdje se radi o našoj zbilji koja ni kojem pogledu nije bajna ni sjajna.
Analizu bi ostavio onima čiji je to posao, a samo bih se osvrnuo na nekoliko detalja koji se odnose na Ramu i Ramljake.
U ratu koji je vođen u BiH 1992.-1995. ratovao je svatko protiv svakoga, ali rat su započeli Srbi i Srbija koji su izvršili agresiju prvo na Hrvatsku, potom na BiH i na kraju na Kosovo!
Znamo kako se dalje sve odvijalo, kako je uspostavljana vlast i kako je tko prošao.
Jedno su pravilo koristili svi, tamo gdje si u većini nametni svoja pravila igre koja drugi mogu ili prihvatiti, ili otići!
Mijenjali su nazive mjesta, gradova, ulica, dani općina, i ostalih blagdana sukladno potrebama i željama pobjednika ili većinskih!
Obično se oni manji bune, ali se ništa ne mijenja jer se objasni, “tako je i kod vaših tamo”!
U Rami je i po popisu iz 1991. bilo dvije trećine Hrvata, a treću trećinu su činili Muslimani, Jugoslaveni i po koji Srbin.
Poslije rata je struktura znatno izmijenjena pa su danas Hrvati znatno brojniji.
U vremenu odmah poslije rata kada se život vraćao u normalu, tadašnje O.V. je jednoglasno donijelo odluku da 8. rujna, Mala Gospa, bude Dan Općine.
Kako su se Muslimani vraćali i uključivali se u politički i društveni život Rame oni su redovno ignorirali obilježavanje Dana općine svojim izostancima sa svečanih sjednica i ostalih kulturnih i društvenih događanja.
Kako su Hrvati u BiH, što vlastitom neslogom, što voljom Visokih predstavnika, gubili stečena prava, tako su Muslimani Rame, uglavnom našom neslogom, postajali važan politički čimbenik koji odlučuje o svemu!
Prvo su se javljali pojedinačni politički aktivisti koji su tek spomenuli svoje neslaganje s danom općine, i nazivom radija.
Dolaskom aktualnih koalicijskih partnera u općinskoj vlasti traženja su postajala sve veća i sve žešća.
Unatoč činjenici da u O.V. koje broji 21-og člana sjedi 16 Hrvata i 5 Muslimana, tri “svemoćne Esine” ruke drže sudbinu Rame u te svoje tri ruke!!!
Za probu su promijenili naziv Hrvatskog radija Rama i maknuli špicu s kojom je taj radio godinama vršio najavu programa, što je prošlo skoro pa ne opaženo, uz, uz tek po neko javno negodovanje koje je ostajalo bez učinka.
Kad su vidjeli da mogu što hoće onda su uputili partnerima u vlasti zahtjev za izmjenom Dana općine što su ovi ponudili u razmatranje sebi odanoj “intelegenciji” i dijelu “male braće”.
Ovi su se odmah rastrčali tražeći neki prikladan termin za novi Dan općine, a kako im ništa nije značilo išta gdje se spominje Rama ili neki povijesni događaji koji se tiču Hrvata, netko od tih “mudraca” se sjetio tamo nekog Tvrtka koji je je nekad davno dao Dubrovčanima neki papir u ” Rami pod Prozorom”, i to je to!?!?
Vidjeli su oni da u Rami može proći sve, još ako se uokviri tamo nekim “znanstvenim skupom” , i odmah su brže-bolje, sazvali još jedan “znanstveni skup” s ciljem uvjeriti neuki puk Rame kako su upravo tada počeli naši počeci!!!
Jasno je kao dan, cilj ovoga “znanstvenoga skupa” je pokušaj izmjene Dana općine, nikako otkrivanje naše sjajne ali zaboravljene prošlosti!!!
Puno je ramske krvi proliveno i ramskih života palo za slobodu Rame, ove i ovakve Rame, i oni nas obvezuju da Rama i ramska SLOBODA nije na prodaju, i neće biti tema trgovanja!
Siguran sam da Narod Rame neće izdati i prodati svoje žrtve kako bi to uradili pojedinci!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)