Mijat Tomić

Povodom godišnjice prikazivanja filma Hajduk.

Piše: Ivan Filipović

17. 11. 2017. godine u Prozoru je prikazan film o Mijatu Tomiću pod nazivom Hajduk.
Hvale vrijedan uradak i još jednom iskrene čestitke bračnom paru Perić iz Tomislavgrada na učinjenom.
Iskreno, s obzirom na ono s čim su raspolagali, uradak je ispao vrhunski.
No, neću se baviti materijalnim potrebama ni učincima istih, to ću ostaviti drugima.
Ja bih se osvrnuo na dvije stvari.
Prvo, ovaj film je neprocjenjiv za Hrvate i njihovu prošlost, i kao takav je idealan za spoznaju načina života i svega što ide uz to, za generacije koje dolaze, a koje će htjeti znati što više o svojoj povijesti.
I drugo što je zanimljivo, iako se radi o vremenskom odmaku od nekih 5-6 stoljeća tematika filma bi se skoro pa mogla smjestiti u sadašnjost.
Mijat nije otišao u Vran iz razloga da ne plati porez ili namet, već iz razloga što su ti bahati Turci uzimali harač onoliko koliko su htjeli, a ne koliko je bilo propisano.
Uzimali su ono što bi njima zapelo za oko, bez obzira što nisu imali pravo na to.
I taj bezobrazluk i bahatost okupatora je natjerala Mijata da potraži pravdu u planini i u tijesnim klancim.
I dobro je Mijat uveo reda, utjerao im je strah u kosti, ali i neopisivu želju da ga se makne da mogu nastaviti svoj krvavi pir i bezobzirnu pljačku!
i kad nisu nalazili rješenja unatoč dovođenju raznih kabadahija željnih slave da ubiju Mijata Tomića, na scenu stupa IZDAJA!!!
Ta poznata hrvatska izdaja koja je bila prije Mijata, za vrijeme Mijata, poslije Mijata, ima je i sada i biti će je dokle bude Hrvata, na žalost!!!
I to ne bilo kakva izdaja, već izdaja kuma kojemu je pošao biti kum i po drugi put!
Neki će reći morao je Ilija to uraditi, natjerali ga, ma nije morao, mogao je časno poginuti, a Mijat bi ostao živ, onako je Mijat mučki ubijen, Ilijna obitelj ubijena, a on sam natjeran na čin ravan njemu, kukavički, skok u provaliju!
Dakle, danas je skoro pa isto za nas Hrvate, oko nas su opet razni “turci”, zulumćari koji nam uzimaju ono što im ne pripada.
Imamo i puno “Ilija Bobovaca” koji su spremni na izdaju zbog mrvica osobne koristi i ne sluteći da će završiti baš kao Ilija Bobovac!!!
Samo još fali Mijat koji će uvesti reda i zaustaviti ove pljačkaše tako što će im postaviti kabanicu pored puta na koju će stavljati sve ono što su opljačkali!
I da, fali još i Mali Marijan koji će sve ove “ilije” natjerati da okaju grijehe izdaje skačući u provaliju!!!

Samo je godina prošla i ništa se pozitivno nije dogodilo, a moglo je puno toga.
Oni stvarno čekaju “MIJATA”, a budite sigurni ima ga, ON je tu, samo je pitanje trenutka kad će mu “dogoriti do nokata” !?!?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)