Ramska Zadruga do devedesetih

Kad Zadruga postane za druga.
Piše: Ivan Filipović

Zadruge u komunizmu su nastajale tako što su zadrugari dragovoljno unosili svoj kapital u Zadruge i tako postajali zadrugari.
Bilo je i drugih načina “dokapitalizacije” Zadruga, a glavni je bio oduzimanje imovine onima koji su bili bogati, a nisu bili za Zadruge, i tako oduzetu imovinu proglašavali zadružnom.
A posebno omiljena “dokapitalizacija” Zadruga je bila oduzimanje imovine vjerskim zajednicama, a nekako su se drugovi voljeli posebno dokazivati na katoličkoj crkvi!
Zoran primjer takve “dokapitalizacije” je i Zadruga u Prozoru koja je bila vlasnik oko trećine prostora i zemljišta u Prozoru i bližoj okolici.
Crkveno zemljište i objekte na Draševu su također “privatizirali” na sebi svojstven način, silom i otimačinom!

Na tome otetom zemljištu probali su razne projekte iz poljoprivredno-stočarskog sektora, ali i iz sektora koji nisu imali nikakve veze s opisanom djelatnošću Zadruge.
Probani su razni uzgoji biljnih i životinjskih vrsta, voćarstvo, prerada, i sve bi otišlo brže nego bi došlo!?

Korišteni su razni krediti za tu svrhu, sa svih razina vlasti, i jedinu pravu korist su imali tek neki drugovi koji su bili zaduženi za tu “dokapitalizaciju” Zadruge!
Istina, davali su povoljne “zelene kredite”, uglavnom drugovima iz “čaršije” i tek po nekom podobnom drugu po ramskim selima.
Kada bi ponestalo novca posezali bi u sredstva obeštećenja namijenjena za za izgradnju infrastrukture u oštećenim selima oko Ramskog jezera!
Zbog tih “velikih gospodarskih projekata” Zadruge i ostalih gospodarskih subjekata u općini naša M.Z, Orašac nije dobila ništa od infrastrukture.

Posebno je sramotno da u Proslap, čiji potopljeni teritorij čini trećinu potopljenog prostora pod vodama Ramskog jezera, nije uložen ni jedan tadašnji dinar!

Još sramotnije je što je taj kontinuitet nastavljen sve do sada!!!

I onda dolaze turbulentne devedesete.

Rađa se demokracija, ili smo mi tek vjerovali u to, ali u isto vrijeme se nazire ratne opasnost.
A obično su te krizne situacije, a poglavito ratne, pogodno tlo za razne ratne profitere i “pse rata” da iskoriste trenutak i dok drugi ginu, oni se bogate!!!
Tako je i naša općina imala svoje “pse rata” koji su iskoristili rat za “vlastite potrebe”!!!
Jedan čopor tih “ratnih pasa” je Zadrugu upregao u ratno-profiterska kola koja su “vukla” samo za njih!
Preko Zadruge, a u režiji toga “čopora” su iz Hrvatske uvezene ogromne količine visoko tarifne i deficitarne robe, uglavnom alkohola i cigareta, za, pazite dobro, POTREBE BRIGADE, koju vojska ne samo da nije vidjela, nego nije ni znala za to!
No, o tome u sljedećem nastavku…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)