Gorka kora ljute nevolje!

Piše: Ivan Filipović

Rat je najbolje mjerilo ljudskih karaktera, jer tada svatko pokaže svoje pravo lice.
Tako je i Domovinski rat “sortirao” nekoliko karakternih vrsta, a ovdje ćemo se bazirati samo na tri.
Tu su na prvom mjestu dragovoljci i branitelji, potom dezerteri i na kraju ratni profiteri.
U ratu su ovi iz prve skupine, dragovoljci i branitelji, bili na prvim crtama i svojim životima branili i štitili svoj Dom i Domovinu.
Dezerteri su bili negdje vani, daleko od rata i na sigurnom, radeći i dobro živeći pod okriljem tuđe sigurnosti, pritom ostavljajući Dom i Domovinu na milost i nemilost dušmanima!
Ratni profiteri su bili tu negdje, gdje je sigurno, gdje se prodavalo sve i svašta, od hrane i cigareta, nafte, oružja, pa do “strogo povjerljive” dokumentacije!
Po završetku rata ostaju iste karakterne skupine ljudi, samo se redoslijed djelovanja mijenja.
Tako sada oni koji su u ratu bili prvi na crti i u obrani, danas su zadnji!
Danas su zadnji, mnogi su na marginama, a mnogi po tuđem svijetu bore se za kruh svagdašnji!
Dok su ratni dezerteri postali političari, “ugledni političari, “krema društva”, oko kojih se vrti sve, i koji drže našu sudbinu u svojim rukama!
Uz rame njima i u punoj suradnji su ona treća skupina, ratni profiteri, koji su prerasli u ” ugledne gospodarstvenike”!Evo, to se može dogoditi u društvu i državi gdje vladaju obrnute vrijednosti, a zasigurno su takva društva i države Hrvatska i BiH!
I onda se u ovoj političko gunguli pojave i oni kojima je sve svejedno.
Ja donekle razumijem one kojima je svejedno, što su svime zadovoljni ili nisu nezadovoljni, one što im sve paše, pa i one što sve odobravaju i ni s čim nisu razočarani.
No, možete li vi razumjeti nas koji smo razočarani, ukupnom situacijom, položajem Hrvata, stanjem u državi, nacionalnom slobodom?
Teško!
Mi smo bili očarani trenutkom, neograničenim slobodama, pravim vrijednostima, istinskim slobodama, i onda sve to padne u vodu, sva ta silna očaranja nestanu u trenu!
Potom slijedi razočarenje!
Treba znati da smo oni koji su očarani mogu biti razočarani!!!
Kad sam nedavno u razgovoru s jednim novopečenim “uglednim gospodarstvenikom” kritički govorio o njihovu načinu radu, kako to nije pošteno, on mi je odgovorio s vidljivom ironijom u glasu; ” ti si pametan čovjek, kako to da nisi bogat”, a ja sam mu odgovorio s glasom punim iskrenošću; ” eto ti si bogat, kako to da nisi pametan”???

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)