Tko ti iz Zadruge puca po Uzdolu?

Zadruge i zadrugari?

Piše: Ivan Filipović

Stručnjaci kažu da su Zadruge jedan od boljih načina djelovanja i funkcioniranja više manjih individualnih čimbenika u istoj ili sličnoj grani privređivanja.
Još kažu da je to najbolji i najsigurniji način kako puno tih manjih proizvođača može izići na veće tržište.
Možda je to sve tako?
Možda je struka u pravu?
No, siguran sam da je to “zadružarenje” na komunistički način u bivšoj državi ubilo povjerenje onih koji bi trebali ili su činili te Zadruge, napose među Hrvatima!
Jedna takva Zadruga je bila i u našoj općini u “ona vremena”, i bila je svašta više od onoga što im je pisalo u opisu djelovanja!
To je duga priča i o njoj ću pisati u nekoliko serija da štogod ne promakne.
Ima tu materijala i za novinare ali i za istražitelja još više!
No, kao što rekoh, polako, sve će doći na dnevni red.
Sad ću se posebno osvrnuti na “zadružna negodovanja” zbog Murala koji je urađen u spomen Treće bojne Uzdol na zidu zadružnoga objekta u središtu Uzdola.
Mene, a vjerujem i vas, zanima razlog toga “zadružnoga negodovanja” i čijega je to uma djelo?
Ako je zaista razlog objekt na čijem je zidu Mural onda je taj razlog ništavan, jer, taj zid je uređen i produžen mu je vijek trajanja još dugo, dugo!
Ja sumnjam u tu pretjeranu brigu “zadrugara” zbog samog objekta i gotovo sam siguran da je to sve politička igra koalicijskih partnera vladara Rame!
Kao što sam rekao bit će riječi i o neviđenoj pljački i otimačini zadružne imovine od njezinih “upravljača” koja doseže enormne visine!
Ja vjerujem, gotovo sam siguran, da je u pitanju politička igra koalicijskih partnera, ili čak ucjena!?
Oni iz koalicije koji ramsku vlast “drže za jaja” su se pobunili protiv toga Murala i tražili su od partnera da to maknu!
Pitanje je bilo kako?
I kao odgovor se pojavila “zadruga” i njezino vlasništvo nad objektom!
Da to nije izdaja ta bi Zadruga darovala toj Udruzi taj objekt da u njemu urade prostor, a zidove za Murale!
Ali pošto kod nas glavnu riječ vode oni koji su nas ubijali po Bokševici i koji našim suborcima u Sarajevu, na sudu, javno psuju “ustašku mater”, onda je epilog ovakav!!!
Pozivam Treću bojnu Uzdol da pozovu sve nas koji smo branili Uzdol da ga opet branimo, pa da vidimo tko će se odazvati, a tko će izdati!?!?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)