Rama i kultura.


Od kada postoji Rama postoje i oni koji grade i čuvaju kulturu ali i oni koji ubijaju kulturu!!!

Piše: Ivan Filipović

Dakle, Rama kao takva je spomenik kultura, u kojemu god pravcu pogledaš.
Osim toga, Rama je prepuna kulture, kulture iz raznih vremena i sistema.
U isto vrijeme Rama je i spomenik ubojicama kulture!!!
Ramu su jedni kulturno obogaćivali i pravili od nje spomenik kulture, ali su u svakome vremenu postojali i neki drugi koji su nastojali u Rami ubiti svaku kulturu i sve što miriše na kulturu.
I evo, danas u ovome vremenu, u 2024. godini, Rama je pokazala i dokazala da je odoljela svim tim ubojicama kulture, ili što bi neki rekli kulturocidašima, i da je sačuvala, prije svega kulturu u sebi, mnoga kulturna dijela, a poglavito kulturne navike.
Evo, svjedočili smo otvaranju, zapravo blagoslovu početka radova izgradnje samostanske galerije i knjižnice u kojoj će biti smještena mnoga kulturno povijesna blaga koja su spašena i odoljela ubojicama i paliteljima ramske kulture i svima onima kojima je bio cilj uništiti ramsku kulturu.


Evo, na žalost, i danas imamo takvih snaga, pa u vlastodršcima Rame, koji bi najradije opet zapalili i uništili ramsku kulturu!!!
Uradili bi ono što su uradili mnogi prije njih, ali eto, neće im to poći za rukom, dakle, Rama je sačuvala svoju kulturu, spomen na kulturu i evo Rama gradi taj vrijedni objekat koji će opet objediniti ta sačuvana djela ramske kultura i sačuvati ih!!!
Dakle, nije lako u ovim vremenima raditi ništa u i oko kulture, jer to je što bi rekli zadnja rupa na svirali, za takva se djela novci zadnje izdvajaju, ali evo, unatoč tim već desetljeće i pol ubojicama ramske kulture u Rami, režimlijama koji vladaju Ramom, evo Rama je, prije svega ramski Fratri, su iznašli načina i mogućnosti početka izgradnje Galerije i Knjižnice koje će, kao što rekoh, objediniti sve sačuvano ali i sve novonastalo u kulturi.
Najgore od svega je kad kulturni događaj, bez pretjerivanja kulturni događaj desetljeća i više u rami, ignoriraju oni koji vladaju Ramom!!!
Ali ta činjenica ne govori ništa o ramskoj kulturi, ramska kultura staje i opstaje i ide dalje, to govori o njima, o tim ramskim nekulturnjacima, ili još preciznije, tim ubojicama ramske kulture, ili još preciznije od toga, tim sljednicima ubojica ramske kulture!!!
Dakle, oni sami o sebi govore svojim postupcima, nema ih ni na mjestu događanja, ni na mjestu blagoslova, nema ih ni u sudioništvu u izgradnji, dakle, oni bi bili najsretniji da u Rami nema ničega što oni ne mogu kontrolirati, a evo, na svu sreću, na njihovu žalost, ima još toga u Rami i sasvim sam siguran biti će i više onoga što oni neće moći nikada kontrolirati.
Eto dakle, nekad davno, poslije rata kad se gradio Dom kulture u Prozoru, jedan po meni znameniti Ramljak je rekao; ne treba nama Dom kulture, nama ovakvima je za kulturu sasvim dovoljan i jedan omanji kontenjer!!!
I zaista, čovjek je bio u pravu, da se pita ove što vladaju Ramom, ne znam bi li bio i kontenjer, ali evo, na svu sreću, ima Ramljaka koji misle drukčije i koji rade drukčije, i koji će opet Ramu u kulturu i kulturu vratiti u Ramu, ili još preciznije, koji će ramsku kulturu ostaviti u nasljeđe generecijama koje dolaze!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)