Tko to truje Ramsko jezero???

Rama je pogodno podneblje za trovanje, svime i svačim, truju nas na moralnom planu, truju nam međuljudske odnose, truju nas na duhovnom planu ali truju nas na ekološkom planu!!!

 

Piše: Ivan Filipović

 

Pojavio se pomor ribe, šarana, u Ramskom jezeru.

Koliko je on masovan i je li uopće masovan, o tome ne bih, ja bih se osvrnuo na meritum, na uzrok tog trovanja, tog pomora.

Uzrok postoji, ali pitanje je, je li ikome u cilju otkriti taj uzrok i zaustaviti dalje trovanje?

Ako je suditi po reakcijama institucija, slaba je zainteresiranost, zapravo, nema je nikako.

Pojavljuju se tek po neki komentari na društvenim mrežama koji, ili nemaju smisla ili nemaju nikakve veze s meritumom.

E sad, što je tu po srijedi?

Jesu li tu neke zakulisne igre, je li se tu hoće nešto sakriti, zataškati, to tek treba razjasniti.

Ja sam sasvim slučajno čuo kako se u Rumbocima pojavila nekakva sumnja da se na postojeću kanalizacijsku mrežu bivše tvornice Prony priključili neki sa svojim kućnim kanalizacijama i kao da bi i to mogao biti jedan od razloga, što nikako ne treba isključiti.

Naišao sam i na jedan koristan komentar u kojem su kazuje da se radi analiza, ne tim povodom nego nekim drugim, voda Neretvanskog sliva i da je ustanovljeno da se ne preporuča kupanje u vodama Ramskog jezera niti se ribe iz Ramskog jezera preporučaju za konzumaciju!!??

E to je ono što zabrinjava!!!

Dakle, to je ono što bi nas trebalo zabrinuti sviju, međutim, kao što rekoh, sudeći po službenim reakcijama, nema tu baš nekog interesa za otkrivanje niti neke zabrinutosti!!!

Onako, analizirajući sve te komentare, priče i nove spoznaje o mogućim uzrocima trovanja, nisam naišao ni na jednu sumnju kako bi uzrok mogao biti ono odlagalište smeća na Paklinama.

To je, dakle, odlagalište Tomislavgradsko, a bilo je zamišljeno kao odlagalište za tri općine, Tomislavgrad, Ramu i Kupres, i eto, nekim kombinacijama ili igrama, ostalo je samo Tomislavgradsko.

Zapravo, to nije ni važno, bit je u činjenici da se ta deponija nalazi na terenu ispod kojeg prolaze podzemne vode koje izviru u Rami!

Ako znamo da je to odlagalište već desetljećima  odlagalište svega i svačega, da je to propusno tlo, onda se mora računati na mogućnost da upravo to može biti jedan od glavnih uzroka trovanja i onečišćenja!!!

To nije od jučer, ta zagađenja nisu trenutačna i zasigurno to nije ništa brzinsko, ne, nekako sam uvjeren da je uzrok upravo to desetljeća dugo lagano trovanje ramskih voda, koje u Ramu dolaze ispod površine tog odlagališta, izviru u Rami i pune Ramsko jezero!!!

Dakle, ne prejudiciram, ne tvrdim da je to i jedini uzrok, ali tvrdim i siguran sam da to ne donosi ništa dobroga ramskim vodama koje ispod te deponije prolaze podzemno, a u Ramu izbijaju u izvorima i pune Ramsko jezero u kojemu polagano umire život!!!

E to je za zabrinuti se!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)