Kad u čovjeku ubiješ dušu, ostaje samo prazna ljuštura!!!

Potresi koji su protresli Hrvatsku, prvo Zagreb potom Banovinu, su porušili puno toga, od stambenih do sakralnih objekata.

 

Piše: Ivan Filipović

 

Mnogi sakralni objekti, pa i Katedrala u Zagrebu vape za obnovom.

Međutim, u državi koja se tek zove Hrvatska, a čiji su temelji na kojima počiva zahvaljujući ovim vlastodršcima jugo korupcijski, teško je očekivati išta normalno, poglavito ne korisno za Hrvatsku i Hrvate!!!

Dakle, kao što rekoh, Hrvatska je samo po nazivu Hrvatska, a po vlastodršcima je još uvijek jugo kolonija, onda se  ne treba pretjerano čuditi što sve kasni i što sve čeka neka druga vremena, nije to bez razloga, to je sve s jakim razlogom!!!

Te jugo srpske vlastodržačke prinudne uprave, upravo i žele Hrvatsku takvu, razrušenu, i u materijalnom i u moralnom pogledu!!!

Na žalost, slične su uprave i na duhovnom planu!!!

Koliko god Zagrebačka Katedrala vapi za obnovom oštećenja u potresu, vjernici u Hrvatskoj  još više vape za duhovnom obnovom oštećenim duhovnim potresima koji traju već desetljećima pa i stoljećima!!!

Dakle, duhovni potres koji je snašao katolike diljem Europe, pa tako i Hrvate, je učinio više zla na tom vjerskom planu, nego svi potresi koji su rušili i oštećivali sakralne i druge objekte!!!

Zid se obnovi.

Zid se napravi novi.

Krov se obnovi.

Krov se napravi novi.

Ali, kad čovjeku dušu urušiš, uništiš, teško se obnavlja!!!

I nekako sam uvjeren da bi Hrvatima puno više značila , ili da budem precizniji, puno više trebala ta moralna i duhovna obnova, te srušene “katedrale duha”, a pritom mislim na vodstvo Crkve u Hrvata, pa onda naniže, do samih vjernika, nego li sakralnih objekata oštećenih u svim potresima!!!

Naravno, treba obnoviti sve što je oštećeno u potresu, jer sve stradalo traži obnovu, međutim, mislim da je prioritet obnoviti duhovne ruševine!!!

Što znači obnovljena i uređena Katedrala, ako će ta Katedrala zjapiti prazna i ako će ta Katedrala služiti samo u turističke svrhe?

Što znači ta Norte Dame u Francuskoj, čuvena francuska Katedrala poznata čitavom svijetu koja je stradala u požaru, ako ona služi iskljućivo u turističke svrhe???

Ništa.

Vjernicima ne znači ništa.

Neka su to bila mjesta okupljanja vjernika, mjesta molitve, mjesta duhovne obnove, mjesta susreta Boga i čovjeka, međutim, danas postaju samo mjesta susreta čovjeka i novca!!!

Na žalost, zbog tih činjenica, danas smo sve tanji, pa skoro i da ne postojimo na tome duhovnom planu, poglavito u toj Zapadnoj Europi!!!

Dakle, u toj Zapadnoj Europi koja je nekad bila kolijevka kršćanstva, danas zapravo kršćanstvo je u drugom planu.

Čak bi se moglo reći danas je kršćanstvo nešto čega se pomalo odriču, možda ne masovno, ali postupno, i što je gore od svega to čine te “duhovne katedrale” u ljudskom obliku, ti Kardinali, ti Biskupi, diljem Europe se odriču onih istinskih vjerskih vrijednosti, Kristova učenja Crkve koju, barem formalno zastupaju!!!

Te “ljudske katedrale” uvode u Katoličku vjeru nešto što se u svakom pogledu kosi s Katoličkom vjerom, što ne može biti u istoj rečenici, a ne li u stvarnosti, uvode ili podržavaju  isto spolne brakove i još puno toga što je u suprotnosti s Katoličkom vjerom, pa i s kršćanstvom uopće!

Ali eto, oni žele biti nekakvi “progresivci”, nekakvi novi, ne znam kako ih nazvati, a ne uvrijediti istinske vjernike…

To su, po meni, ljudi koji su se udaljili od vjere i od Kristova učenja, pa bi uveli nešto novo u Crkvi, a u Crkvi se ne može uvoditi ništa novoga što nije sadržano u Deset Božji Zapovjedi!!!

Jedino što mogu, a ne čine, je životom pokazivati kako se živi vjera!!!

I zato, mislim da je puno opasnije urušavanje žive crkve od onih zidanih, i da je puno potrebnija obnova žive crkve od crkvenih zidina!!!

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)