Od ponosa do blata!!!

Na isti dan, 18. studenog 1991. godine, dan Zločina nad Vukovarom i Škabrnjom, osnovana je Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna.

 

Piše: Ivan Filipović

 

Od samih početaka ta dva događaja su imali puno toga zajedničkog.

Vukovar je, dakle, simbol stradanja ali i simbol otpora Hrvata, pritom ne umanjujući ni jedno drugo stradanje.

U isto vrijeme, Vukovar je simbol odlučnosti i nesalomljivosti Hrvata!

Hrvati su u Vukovaru, a pritom mislim i na Škabrnju i sva ostala stradalnička mjesta, pokazali da ih možeš ubijati, da im možeš uništiti grad, da ih možeš pobiti koliko god, ali ih ne možeš uništiti!!!

Oni što prežive ostaju i daju novo sjeme za buduća vremena!!!

Osnivanje Herceg-Bosne je rezultat stradanja Hrvata u BiH, prvo na politički način, a onda i ratnički, isto kao i u Vukovaru.

Prvo su politike bile te koje su, jedne sebi svu BiH, drugi opet sebi svu BiH, a ni u jednom od tih svojatanja Hrvati nisu imali prostor za sebe kao narod, bili bi ili manjina ili napusti!!

A i u ratu, prvo su nas napali jedni, kasnije drugi, i jedni i drugi su svoje šanse vidjele u malobrojnosti Hrvata, ne računajući na hrabrost i odlučnost, i spremnost za Slobodu!!!

Herceg-Bosna je bila neminovna kao organizacija, prvo Zajednica, kasnije Republika, za opstojnost Hrvata u BiH!

Dakle, dok je bilo Herceg-Bosne, Hrvati u BiH su imali sve ono što su trebali imati.

Kad su svjetski smutitelji odredili zaustaviti rat u BiH izvršili su pritisak na politiku u Zagrebu, a rezultat toga je najgori mogući za Hrvate Herceg-Bosne!!!

Te hrvatske politike su svojim ne baš pohvalnim politikama prodali i Herceg-Bosnu i Hrvate u Herceg-Bosni!!!

Dakle, izbrisali su ju s mape, a mogla se je zadržati, izbrisali su ju s mape zbog nekih svojih interesa!

Da su hrvatske politike bile istinski hrvatske do toga ne bi došlo, jer ne postoje nikakvi interesi hrvatske politike koji bi brisali Herceg-Bosnu i koji bi ostavili Hrvate na milost i nemilost dušmanima u toj eutaniziranoj Herceg- Bosni!!!

Ali eto, hrvatske politike, kako god gledali, nikad nisu bile pretjerano naklonjene Hrvatima u Herceg-Bosni, pa nisu baš ni hrvatskoj državi, jer te politike su mahom vodili ostaci jugoslavenskih politika, obavještajnih službi i slično!

Međutim, uradili su tako kako su uradili, nikad te politike nisu bile iskrene prema Hrvatima Herceg-Bosne, na njih su računali jedino kad se ratuje i gine, i kad su izbori!!!

U zadnje vrijem pokušavaju to nadoknaditi preko Ureda za Hrvate izvan Domovine, preko nekih novčani sredstava pod geslom “za pomoć povratku Hrvata”, a koja zapravo nemaju ništa s povratkom Hrvata, jer povratak je neizvodiv bez sigurnog posla koji je garancija egzistencije povratnika!!!

Nisu to ni mala sredstva, ali su krivo usmjerena, to uglavnom ide na nekakve kulturno umjetničke grupacije ili crkvene zajednice, a u konačnici Hrvati od toga imaju slabe ili nikakve koristi!

Bilo bi koristi da je prave kriterije i pravo ulaganje tih sredstava!!!

Dobar dio tog novca završava i u krivim džepovima pa dolazi do velikog razdora unutar hrvatskog naroda u BiH.

Jedan takav primjer je i kod nas u Rami, taj famozni Starački dom.

On je produkt političke simbioze politika, općinske i samostanske!

Oni su tada bili uvjereni da su oni nedodirljivi, da će na groblje s pozicija, da će vječno harati ovim prostorima, i zamislili su taj Dom kao jednu od svojih utvrda u kojima će raditi samo odani im i probrani!!!

Sam početak, tijek i sadašnje stanje Doma je u najmanju ruku nakaradno, rađen bez ikakvih pravnih temelja, skoro na kriminalu!!!

Dom kao takav, kao “projekt” je dobivao ogromne novce iz tog programa pomoći povratnicima, a danas je taj Dom čardak ni na nebu ni na zemlji, ili još preciznije, kamen spoticanja, prijepora pa i razdora između Hrvata u Rami!!!

Vraćam se na simboliku Vukovara i Herceg-Bosne.

Kako god Vukovar nije vojno oslobođen tako ni Herceg-Bosna nije vojno pobijeđena!!!

Vukovar je vraćen u okvire Hrvatske tim nekakvim Erdutskim sporazumom, što je najveća pogreška hrvatske politike, uz izostanak lustracije!!!

Vukovar je MORAO biti vraćen Olujom broj dva, i tada bi Vukovar i Vukovarci osjetili čar pobjede nad onima koji su ih ubijali i potjerali!!!

Herceg-Bosna nije pala vojnim porazom!

Herceg-Bosna je pala političkim zakulisnim igrama, isto kao što je Vukovar vraćen sličnim igrama!!!

Herceg-Bosna je zakulisnim igrama oteta Hrvatima Herceg-Bosne!!!

Oteta, uništena, i eto, ugrađena u tu nekakvu Federaciju!

A taj kamen temeljac koji je ona činila u toj Federaciji je toliko zatrpan tim političkim smećem drugog partnera u toj Federaciji da se više i ne zna gdje je taj temelj!!!

Kako god, Hrvati nisu u dobroj poziciji, ni u BiH ni u Hrvatskoj!!!

Dakle, u BiH, u Herceg-Bosni koje više nema nigdje osim u našim mislima, sjećanjima pa i srcima, ponekim, a i Hrvatske sve manje ima jer s njom upravljaju te snage koje ju niti su htjele niti ju željele, i koje su ju uništavale!

Četničko dezerterska koalicija hara i vlada Hrvatskom, a hrvatski narod njihovim krivim politikama i pljačkom, odlazi diljem svijeta!!!

Zapravo, bojim se da je to, ciljano pražnjenje Hrvatske od Hrvata i dovođenje nekih “novih snaga” koje bi, eto, trebale promijeniti krvnu sliku i Hrvatske i Europe!!!

No, ja iskreno vjerujem u našu snagu i odlučnost koja nije upitna, samo eto, treba nam dobar povod za okidač, kad nam prekipi i kad djelujemo.

Nadam se da nije daleko od toga!!!

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)